سیزدهمین نشست کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی یاسوج با حضور مدیران دستگاه های ذیربط، اعضای این کمیسیون در اتاق یاسوج و جمعی از تولید کنندگان، با دستور کار بررسی مسائل و مشکلات مزارع پرورش ماهی استان کهگیلویه وبویراحمد در سالن کنفرانس های اتاق یاسوج برگزار شد.

 

در ابتدای این نشست رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق یاسوج با اشاره به دستور کار این جلسه افزود: اتاق یاسوج به به عنوان پارلمان بخش خصوصی آمادگی این را دارد که همگام و همراه با بخش دولتی مشکلات و معضلات پیش روی بخش شیلات استان را بررسی و راهکارهای مناسب برای حل آنها را پیگیری کند.

جاودانه در ادامه به تاریخچه شیلات و پرورش ماهی در کشور اشاره کرد و افزود: استان کهگیلویه و بویراحمد با داشتن شرایط مناسب آب و هوایی و داشتن رودخانه ها و چشمه های فراوان می تواند یکی از استان های موفق در این حوزه باشد.

رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق یاسوج تصریح کرد: مزارع پرورش ماهی در استان دچار برخی مشکلات شده اند که ما در اتاق یاسوج با تشکیل این نشست و با دعوت از مسولان ذیربط و تولیدکنندگان به دنبال حل معضلات بوجود آمده در این بخش هستیم.

مشاور اقتصادی کمیسیون های تخصصی اتاق یاسوج نیز در این نشست اظهار داشت: یکی از اهداف اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی یاسوج به عنوان پارلمان بخش خصوصی بررسی مسائل و مشکلات بخش‌های مختلف تولید است.

محمد امین منوچهری با بیان اینکه کمیسیون‌های تخصصی با حضور مسئولان و تولید کنندگان در این اتاق برگزار می‌شود، بیان کرد: کمیسیون کشاورزی برای بررسی مشکلات بخش شیلات استان و چالش‌های فراروی این بخش تشکیل شد.

وی با بیان اینکه اتاق یاسوج ابتدا این مسائل را در کمیسیون‌های تخصصی خود بررسی می‌کند، عنوان کرد: بعد از جمع‌بندی و ارائه گزارش مسائل و مشکلات حوزه‌های مختلف در شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی مطرح می‌شوند.

منوچهری با اشاره به اینکه زیرگروه بخش کشاورزی می‌تواند در ایجاد سرمایه و اشتغال اثر گذار باشد، بیان کرد: این استان قابلیت متعددی در حوزه شیلات دارد.

وی یکی از مهم‌ترین مشکلات تولید کنندگان شیلات در استان را طی سال‌های گذشته بروز بیماری” وی اچ اس” عنوان کرد و افزود: کمبود سرمایه به ویژه در بحث سرمایه در گردش از جمله دیگر مشکلات این حوزه است.

منوچهری با بیان اینکه یک سری پروژه‌های بزرگ در استان از جمله مجتمع‌های شیلاتی است که باید از لحاظ تامین زمین و نهاده‌ها برطرف شود، ابراز کرد: این مسائل نیازمند یک مطالعه جدی در زمینه چالش‌های فراروی حوزه شیلات است.

وی استفاده از بستر رودخانه به ویژه رودخانه بشار را یکی از  چالش‌های  مهم زیست محیطی برشمرد و گفت: این مسئله موجب آلودگی این رودخانه شده است و باید مدیریت شیلات استان بر این طرح‌ها نظارت و کنترل لازم را داشته باشد.

مشاور کمیسیون های تخصصی اتاق یاسوج با بیان اینکه اتاق بازرگانی رسالت خود می‌دانند که آموزش را به عنوان یک اصل اساسی در پیشبرد تمامی مسائل توسعه‌ای مورد توجه قرار دهد، تاکید کرد:  در طی سال‌های اخیر و امسال این سازمان با دعوت از استادان برجسته و اعطای گواهی نامه برای شرکت کنندگان از اتاق بازرگانی به ارائه آموزش به تولید کنندگان در بخش‌های مختلف می‌پردازد.

وی افزود: یکی از زیرساخت‌های مهم توسعه آموزش است  و ما به جد پیگیری این مسئله هستیم و از تمامی تولید کنندگان و علاقه مندان برای شرکت در کلاس‌های آموزشی اتاق بازرگانی دعوت می‌کنیم.

منوچهری خواستار ارائه گزارش کامل از حوزه شیلات استان شد و گفت: این مشکلات در نشست گفت‌و‌گوی دولت و بخش خصوصی و ستاد تسهیل مطرح شده و در راستای حل مشکلات این حوزه اقدام خواهد شد.

در ادامه مدیر شیلات سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد نیز در این نشست اظهار کرد: نبود کارخانه تولید غذای ماهی یکی از مشکلات حوزه شیلات استان است که در صورت پرداخت اعتبار این کارخانه در اوایل سال آینده به بهره‌برداری می‌رسد.

کورش یزدان‌پناه گفت: مهمترین مشکلاتی که با آن مواجه هستیم شیوع بیماری VHS در سطح مزارع پرورش ماهی است که خسارت وارده شده ناشی از این بیماری از سال ۹۲ تاکنون ۲۰ میلیارد تومان است.

مدیر شیلات سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: اسامی مزارع خسارت دیده براثر این بیماری به جهاد کشاورزی بویراحمد ارسال کردیم ولی متاسفانه اقدامی در این خصوص صورت نگرفته است.

وی تصریح کرد: ۲۰۲ مزرعه پرورش ماهی قزل‌آلا در استان وجود دارد که کمتر از ۳۰ درصد این واحدها غیرفعال هستند و بیش از ۷۰ درصد این واحدها به فعالیت خود ادامه می‌دهند.

وی میزان اشتغالزایی واحدهای پرورش ماهی را یک هزار و ۵۰۰ نفر اعلام کرد و گفت: مزارع پرورش ماهی به صورت مستقیم برای یک هزار و ۵۰۰ نفر و به صورت غیر مستقیم برای دو برابر آمار اعلام شده شغل ایجاد می‌کند.

این مسؤول در ادامه با اشاره به لزوم برگزاری دوره‌های آموزشی برای پرورش‌دهندگان ماهی گفت: در دو سال اخیر به دلیل کمبود اعتبارات، دوره‌های آموزشی کمتری نسبت به گذشته برای مالکان و پرورش دهندگان ماهی در استان کهگیلویه و بویراحمد برگزار شده است.

یزدا‌ن‌پناه تصریح کرد: شیلات استان با هزینه خود اقدام به برگزاری کلاس‌های آموزشی کرده که این کلاس‌ها آنطور که انتظار می‌رفت با استقبالی از سوی پرورش دهندگان مواجه نشده است.

مدیر شیلات کهگیلویه و بویراحمد در خصوص تسهیلات پرداختی بخش گردشگری کهگیلویه و بویراحمد گفت: در دو سال اخیر به دلیل وجود بحث تحریم‌ها تسهیلات کمی به حوزه شیلات پرداخت شده است.

وی اضافه کرد: مبلغ پرداختی به متقاضیان این بخش ۵ میلیارد تومان است، ضمن اینکه در سفر دولت به استان مبلغ ۴۸۰ میلیارد ریال برای پرداخت به مزارع پرورش ماهی در حال ساخت و سایر مزارع که نیازمند تسهیلات هستند در نظر گرفته شده است.

این مسؤول در بخش دیگری از سخنان خود نبود کارخانه تولید غذای ماهی را یکی از مشکلات جدی در این حوزه دانست و افزود: در صورت پرداخت تسهیلات اواخر سال ۹۵ تا اوایل سال آینده این کارخانه به بهره‌برداری می‌رسد.

وی همچنین از تشکیل اتحادیه و تشکل پرورش دهندگان ماهی در استان خبر داد و افزود: این اتحادیه در حال شکل‌گیری است.

یزدان‌پناه در پایان با انتقاد از خود درمانی در مزارع پرورش ماهی در استان افزود: برخی از تولیدکنندگان به صورت خودسرانه از آنتی‌بیوتیک در مزارع استفاده می‌کنند که این کنار باید با نظر سازمان دامپزشکی صورت گیرد.

 

برخی مصوبات این نشست:

  1. مصوب گردید اداره کل شیلات استان گزارش کاملی از وضعیت شیلات و مزارع پرورش ماهی استان همراه با آمار، مسائل و مشکلات این بخش به اتاق بازرگانی یاسوج ارسال نماید.
  2. مقرر گردید مسائل و مشکلات بخش شیلات استان به عنوان یکی از دستورکارهای جلسه آتی شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی مطرح و ریاست اداره کل شیلات ارائه ای از مسائل، طرح و برنامه ها، مشکلات، آمار و ارقام این حوزه با دعوت از فعالین بخش خصوصی این حوزه جهت ارائه در شورا آماده نماید.
  3. مصوب گردید اداره کل شیلات، لیست دارندگان مزارع پرورش ماهی که نیاز به سرمایه در گردش و همچنین کسانی که نیاز به سرمایه جهت اتمام پروژه خود را دارند، همراه با تشریح شرایط، تهیه و در دو نسخه به اتاق بازرگانی یاسوج و سازمان جهاد کشاورزی استان ارسال نماید.
  4. مقرر اداره شیلات استان جهت شرکت صاحبان مزارع پرورش ماهی در سمینارهای آموزشی اتاق بازرگانی یاسوج، اطلاع رسانی لازم را انجام دهد.
  5. مقرر گردید اتاق بازرگانی یاسوج همکاری های لازم را با اداره شیلات استان جهت تشکیل اتحادیه شیلات استان انجام و در حد توان امکانات سخت افزاری لازم را فراهم آورد.

      ۶- مصوب گردید اداره شیلات استان با همکاری اتاق بازرگانی یاسوج و سازمان جهاد کشاورزی، مطالعه کاملی را در حوزه شیلات انجام دهند و در این مطالعه به مسائل مربوط به این بخش به طور کامل و جامع پرداخته شود.