نشست کارگروه توسعه صادرات غیرنفتی استان کهگیلویه و بویراحمد با حضور مدیر توسعه صادرات استانهای سازمان توسعه تجارت کشور برگزار شد.
مدیر توسعه صادرات استان های سازمان توسعه تجارت کشور در این نشست گفت: هم اکنون ۴۳ سایت نمایشگاه بین المللی در استان های کشور فعال است که هر ساله نمایشگاه های زیادی در آنها برپا می شود.
مهران حیدری افزود: هنوز در این استان سایت نمایشگاه بین المللی ساخته نشده که این مساله، مشکلاتی برای تجارت و صادرات استان در پی داشته است.
وی اظهار کرد: برگزاری نمایشگاه در استان ها باید با کیفیت و دارای ویژگی های مهمی مانند امنیت، بهداشت و احترام شهروندان باشد.
حیدری با توصیه به مسئولان برای رعایت استانداردهای برگزاری نمایشگاه بیان کرد: با برپا کردن چادر و مکان های موقتی نمی توان نمایشگاه برگزار کرد و به تجارت پررونق پرداخت.
وی عنوان کرد: یکی از مشکلات کنونی نمایشگاه های استانها، برگزاری بی رویه نمایشگاه ها بویژه در زمینه مبلمان است.
حیدری گفت: برخی افراد تقاضای نمایشگاه های تخصصی می کنند اما در این نمایشگاه، کالاهای بی ارتباط به تقاضای خود به فروش می رسانند که رسالت این گونه نمایشگاه ها را زیر سوال می برد.
عدم تعیین تکلیف زمین برای احداث سایت نمایشگاه بینالمللی کهگیلویه و بویراحمد و عقب ماندن این استان از کاروان توسعه و صادرات غیرنفتی از مهمترین مشکلات مطرح شده در نشست کارگروه توسعه صادرات غیرنفتی کهگیلویه و بویراحمد بود.
رئیس اتاق بازرگانی یاسوج در این نشست با بیان اینکه حدود یک دهه است که ضرورت ساخت نمایشگاه بینالمللی به عنوان یک زیرساخت اصلی برای توسعه صادرات این استان در دستور کار است، اظهار داشت: در ابتدای کار مخالفتهای استاندار وقت برای تشکیل یک شرکت باعث شد ساختار این شرکت ساختار تعاونی باشد.
جبار کیانی پور افزود: متأسفانه در طی هفت سال تشکیل این شرکت بهسبب عدم توانایی مالی سهامداران عملیات اجرایی در این سایت انجام نشد و در طی این چندسال در دوران استانداران مختلف بحث تغییر ساختارها در دستور کار قرار گرفت.
وی تصریح کرد: خوشبختانه تغییر ساختار در دولت تدبیر و امید شکل گرفت و نمایشگاه به یک شرکت سهامی خاص واگذار شد که این شرکت از ابتدای واگذاری نسبت به سرمایهگذاری در این سایت اقدام کرد.
کیانی پور با بیان اینکه تاکنون حدود ۳۰۰ میلیون تومان در این سایت هزینه شده است، عنوان کرد: قراردادهای پوشش سقف و بقیه عملیات اجرایی هم در دست اقدام بوده و بقیه منابع آن هم تأمین شده است اما وجود عوامل بازدارنده در این سایت، رشد فزایندهای در ارتباط با ساخت و ساز نداشته ایم.
وی بیان کرد: عامل بازدارنده مکانیزم واگذاری زمین شرکت نمایشگاههای دائمی به شرکتی است که قرار است در این زمینه سرمایهگذاری کند.
این فعال بخش خصوصی با اشاره به اینکه اختلاف نظرهای متعددی در این مورد وجود دارد، گفت: در دورههای قبل به این سبب که نگاه مدیران بیشتر به بخشهای غیرخصوصی بود این کار انجام نگرفت در حال حاضر نیز با این چالش جدی روبرو هستیم.
کیانی پور ابراز کرد: از آنجایی که نگاه دولت این است که زیرساختهای اساسی را به هر شکل در جهت توسعه صنعتی، معدنی و تجارتی کشور داشته باشد انتظار داریم مجموعه استان این اقدام را انجام دهند و هر چه سریعتر این زمین به شرکت مجری واگذار شده تا عملیات ساخت نمایشگاه تسریع شود.
وی اظهار کرد: در صورت واگذاری هر چه سریعتر این زمین در شهریورماه میتوانیم اولین سوله نمایشگاهی استان را به بهرهبرداری برسانیم.
رئیس اتاق بازرگانی یاسوج با بیان اینکه این سوله هزار و ۸۰۰ متر زیربنا دارد، افزود: حدود بین ۵۰۰ تا ۷۰۰ میلیون برای احداث این سوله نیاز است که منابع آن تأمین شده است.
کیانی پور با اشاره به اینکه این سوله در حال حاضر حدود ۳۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد، گفت: با تکمیل سوله و ساخت محوطهسازی و بخشی از جاده دسترسی میتوانیم از این سوله استفاده کنیم.
وی با اشاره به اینکه باید برای ادامه کار شرکای سرمایهگذار توانمند اضافه شود، بیان کرد: در صورتیکه مجموعه دولت بخواهد دستگاههای ناکارآمد دیگری را برای روپا نگهداشتن شرکت به آن قالب کند سهامداران و هیأت مدیره شرکت این موضوع را نمیپذیرند.
این فعال بخش خصوصی اختلاف سلیقهها، تنگنظریها و عدم اعتماد به بخش خصوصی واقعی استان را علت وضع کنونی سایت نمایشگاههای بینالمللی استان عنوان کرد.
کیانی پور مهمترین مشکل عدم پیشرفت این سایت را سیاستگذاریهای غیراصولی مجموعه دولت در ارتباط با این سایت دانست.
جبار کیانی پور گفت: کهگیلویه و بویراحمد، تنها استانی است که هنوز سایت نمایشگاه بین المللی ندارد.
کیانی پور با بیان اینکه هم اکنون یک شرکت سهامی خاص متقاضی ساخت این نمایشگاه شده است گفت: مهمترین مشکل این نمایشگاه در مقطع کنونی، بلاتکلیف بودن زمین محل اجراست.
وی عنوان کرد: سهامداران این شرکت، خواهان تعیین تکلیف زمین محل اجرای طرح از سوی دولت هستند.
کیانی پور بیان کرد: در صورت تعیین تکلیف زمین، بخشی از ساختمان نمایشگاه تا شهریور امسال به بهره برداری می رسد.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد در این نشست با اشاره به اهمیت احداث نمایشگاه بینالمللی در استان کهگیلویه و بویراحمد، اظهار داشت: بررسی وضعیت احداث این نمایشگاه به منظور تسهیل در احداث سایت این نمایشگاه برای توسعه صادرات و ایجاد ارتباط با بازارهای جهانی مهمترین دستور کار این نشست است.
داریوش دیودیده افزود: اعزام و پذیرش هیئتها موضوع دیگری است که لازم است هیئتهای تجاری این استان برای آشنایی با بازار جهانی در کشورهای مختلف حضور یافته و علاوه بر این شرایط حضور سرمایهگذاران خارجی نیز به منظور آشنایی با تولیدات این استان مهیا شود.
وی با بیان اینکه فراهم کردن این شرایط رونق سرمایهگذاری را در پی دارد، تصریح کرد: ایجاد بازار برای کالاها و خدمات یکی از مولفههای کمک به توسعه صادرات است و از سازمان توسعه تجارت انتظار داریم علاوه بر این، در ارتباط با پذیرش و اعزام هیأتهای تجاری نیز به این استان کمک ویژهای شود.
دیودیده از حضور هیئت تجاری روسیه در روزهای چهارم و پنجم خردادماه در این استان خبر داد و بیان کرد: نیاز کنونی ما پذیرش و اعزام هیئتها است که تقاضا داریم در این خصوص حمایتهای لازم صورت گیرد.
وی با اشاره به اینکه سایت نمایشگاه بینالمللی این استان در حال احداث بوده و سوله آن نصب شده است، ابراز کرد: در طراحی و ساخت نمایشگاههای جدید باید یک سری فضاهای جدید و تأسیسات مناسب در نظر گرفته شود که لازم است در این مورد ارتباط بیشتر بین شرکت نمایشگاههای دائمی و سازمان توسعه تجارت ایجاد شود.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد نیز گفت: برپایی ۱۵ نمایشگاه تخصصی برای سال جاری در این استان پیش بینی شده است.
داریوش دیودیده افزود: برای تحقق چشم اندازهای تجارت و صادرات این استان، باید عقب ماندگی ۱۰ ساله نمایشگاه بین المللی با کمک دولت جبران شود.
وی اظهار کرد: بدون داشتن یک سایت نمایشگاه با استانداردهای ملی و بین المللی، امکان رسیدن به چشم اندازهای مورد نظر وجود ندارد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد نیز در این نشست گفت: صادرات محصولات غیرنفتی استان در سال ۹۴ نسبت به سال ۹۳ افت شدیدی داشته است.
مجید محنایی در نشست کارگروه صادرات غیرنفتی خواستار رفع مشکلات سایت نمایشگاه بینالمللی استان شد و گفت: چند سالی است که مشکلات زمین سایت نمایشگاه به قوت خود باقی است و امیدوارم این مشکل هر چه سریعتر رفع شود.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد در ادامه سخنان خود با ابراز نارضایتی از وضعیت صادرات محصولات غیرنفتی کهگیلویه و بویراحمد گفت: استان در زمینه زیرساختهای توسعه صادرات غیرنفتی مانند طفل نوپایی است و در همین راستا نیازمند توجه بیشتر سازمان توسعه تجارت کشور است.
وی بیان کرد: باید زنجیره تولید از خام فروشی به صادرات متصل شود به همین منظور باید واحدهای تولیدی استان آموزشهای لازم صادرات را بیاموزند.
این مسئول با بیان اینکه بسیاری از محصولات تولید استان از گمرک استانهای همجوار صادر میشود، افزود: بسیاری از محصولات غیرنفتی تولید استان بهنام سایر استانها صادر میشود.
محنایی با اشاره به افت شدید صادرات غیر نفتی کهگیلویه و بویراحمد در سال ۹۴ نسبت به سال ۹۳ بیان کرد: باید علت این موضوع بررسی شود.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: با حمایت از بخش تولید زمینه لازم برای ایجاد اشتغال و توسعه صادرات محصولات غیرنفتی فراهم شود.