رئیس اتاق ایران در آخرین نشست هیات نمایندگان سال ۹۴ به دستاوردها، چالش‌ها و نیازهای اقتصادی کشور اشاره کرد و خواستار نقش‌آفرینی بخش خصوصی با ارائه اطلاعات کارشناسی‌تر و مستند در اقتصاد برای سال جدید شد.

 آخرین نشست هیات نمایندگان اتاق ایران در سال ۹۴ با محوریت بررسی و تصویب برنامه سال ۹۵، متمم بودجه سال ۹۴ و بودجه سال ۹۵ اتاق ایران برگزار شد.

محسن جلال‌پور، رئیس پارلمان بخش خصوصی کشور در دهمین نشست هیات نمایندگان اتاق ایران انتخابات اخیر نمایندگان مجلس شورای اسلامی را آزمونی هوشیارانه در سطح کشور ارزیابی کرد و گفت: سال ۹۴ برای ایران به دلیل افت شدید بهای نفت، رکود اقتصادی و تنش‌های قومی در اطراف کشور، به سختی گذشت. البته در عین حال سال ۹۴ شاهد حصول توافقات هسته‌ای پس از مذاکرات طولانی، اجماع آحاد ملت، ظهور نظام در حل یک معضل بین‌المللی و رفع تحریم‌ها، آشکار شدن مذاکره ایران در سطح دنیا و توفیق ملت در انتخابات مجلس نیز بود.

وی ایجاد فضای روان‌تر اقتصادی را از دستاوردهای دیگر ایران در سال ۹۴ دانست و از حضور چشمگیر هیات‌های اقتصادی کشورهای مختلف سخن گفت.

بر اساس اظهارات جلال‌پور، برخی از چالش‌ها همچنان وجود دارند. رسیدن به رشد ۸ درصدی به سرمایه‌گذاری بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیارد دلار به صورت سالانه نیاز دارد. کوچک شدن دولت و بهبود فضای کسب و کار از لازمه‌های اقتصاد ایران محسوب می‌شود.

رئیس پارلمان بخش خصوصی تکیه به تولیدات داخلی، تولیدات صادرات محور و رشد حضور مردم در اقتصاد را محور سیاست های اقتصاد مقاومتی دانست و گفت: مدل اقتصاد پسابرجام باید نسبت به ۸۰ سال گذشته فرق کند. باید اجازه داد به جای شرکت‌های دولتی، جامعه‌های بنگاهی با هدف رسیدن به بازارهای جدید نقش‌آفرین شوند. تعیین ظرفیت‌های سرمایه‌گذاری را باید مورد توجه قرار داد و بر اساس آن‌ها مسیر توسعه را هموار کرد.

وی از حضور در همه رشته‌ها و سرمایه‌گذاری در هر حوزه را مورد انتقاد قرار داد و حرکت بر اساس ظرفیت‌ها و توانمندی‌های موجود را اقدامی منطقی و اصولی برشمرد.

کوچک شدن دولت، کاهش فساد، مقررات‌زدایی و نهادینه کردن اقتصاد مقاومتی از جمله مطالباتی بود که از سوی رئیس اتاق ایران مطرح شد.

جلال‌پور در ادامه به عملکرد و هر آنچه در سال اول فعالیت اتاق ایران در دوره هشتم صورت گرفت، اشاره کرد. وی در این مورد تشریح کرد: اتاق به دنبال نشان دادن بلوغ بخش خصوصی در بین مردم و در سطح دنیا است. اثبات توانمندی‌های بخش خصوصی در اقتصاد، تشکیل دبیرخانه مشترک ۳ اتاق و ایجاد انسجام بین آن‌ها، نگاه جدی به تشکل‌گرایی و حرکت به سوی ساماندهی تشکل‌ها، تقویت بنیه کارشناسی اتاق، اصلاح ساختار و سازمان اتاق ایران، حرکت به سمت خروج اتاق از اجرائیات و توجه به اقدامات ستادی، از جمله اقداماتی است که از سوی اتاق دنبال شد.

رئیس پارلمان بخش خصوصی ادامه داد: طرح مسائل زیست محیطی و ارائه پیشنهادات، طرح معضل آب و ارائه راهکارها، انتقال یک فهم منطقی از اقتصاد نسبت به دوران پسابرجام برای هیات‌های اقتصادی، حضور فعال در محافل تصمیم‌گیری، بهره‌گیری از کرسی‌های اتاق در هر نشست و محفل، برگزاری جلسات کمیته ماده ۷۶ ، ورود به مسئله خصوصی‌سازی، واگذاری‌ها و پروژه‌های نیمه تمام از دیگر اقداماتی است که اتاق در آن‌ها تلاش کرده است.

جلال‌پور در ادامه به آنچه باید در سال ۹۵ دنبال شود، اشاره کرد؛ فعال‌سازی اتاق‌های مشترک، توسعه مرکز تحقیقات، حرکت به سمت شفافیت در اتاق به خصوص در نظام بودجه‌ریزی، نهایی شدن ساختار جدید اتاق بر پایه افزایش کارآیی، شفافیت و پاسخ‌گویی، بهره‌گیری از ظرفیت‌ها و شناسایی دقیق آن‌ها و آغاز تدوین کانون جدید اتاق در هماهنگی با همه بخش‌ها و طرح در مجلس دهم برای تصویب، توسط رئیس اتاق ایران به عنوان شاخص‌ترین برنامه‌های پارلمان بخش خصوصی در سال ۹۵ مطرح شد.

وی در پایان اظهار امیدواری کرد که اتاق ایران در سال جدید پویاتر و تاثیرگذارتر از سال‌های گذشته در اقتصاد کشور نقش‌آفرینی کند.

لزوم حمایت از صنعت مرغداری کشور

همچنین رمضان بهرامی، رئیس اتاق گرگان با اشاره به ظرفیت‌های گردشگری، صنعت و کشاورزی استان گلستان گفت: با وجود ظرفیت‌های متنوع و مختلف، استان گلستان از نظر اقتصادی توسعه نیافته است و تنها ۴۸ درصد تولید ناخالص داخلی را در برمی‌گیرد.

این عضو هیات نمایندگان در اشاره به ظرفیت‌های دام و طیور و تولیدات مرغ استان گلستان گفت: در حال حاضر از صنعت مرغ کشور که دومین صنعت پس از نفت است، حمایت کافی نمی‌شود و سازمان حمایت از مصرف کننده و تولیدکننده درواقع از هیچ یک حمایت نمی‌کند.

وی با بیان این که بخش اعظم صنعت مرغداری گلستان مانند دیگر بخش‌های صنعتی کشور، تنها با ۵۰ درصد ظرفیت اسمی خود فعالیت می‌کند و مابقی واحدهای صنعت نیز با تعطیلی مواجه شده‌اند، خواستار حمایت واقعی دولت از واحدهای تولیدی و همچنین توجه اتاق ایران به این موضوع شد.

بررسی تجربه‌ی اتاق‌های بازرگانی جهانی

در ادامه، مصطفی رناسی، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران، به بررسی عملکرد اتاق‌های بازرگانی شناسایی شاخص‌ها، ترازیابی، بازاریابی اتاق‌ها به تجربه‌ی اتاق لندن در این زمینه اشاره کرد.

رناسی با بیان اینکه دلیل وجودی اتاق‌های بازرگانی جهان، بهبود کسب و کار است و نه مشاورگی سه قوه مانند آنچه که در ایران وجود دارد، گفت: برقراری ارتباط موثر تجاری با سایر کشورها، و برطرف کردن مشکلات تجار و بازرگانان و در نهایت بهبود زندگی مردم، از اولویت‌های اتاق‌های دیگر است.

این عضو هیات نمایندگان به بیان شاخص‌های جهانی ارزیابی اتاق‌های بازرگانی پرداخت و گفت: مواردی که باید انجام داده شود، آنچه که در گذشته انجام شده و آنچه که برای رسیدن به پیشرفت چشمگیر باید انجام شود، سه شاخص جهانی ارزیابی اتاق‌های بازرگانی هستند.

رناسی در ادامه، به بررسی مقایسه‌ای اتاق بازرگانی لندن پرداخت و گفت: اتاق بازرگانی لندن دارای نمایندگی‌های مختلف در کشورهای مختلف است و ترویج و دفاع از منافع اعضای خود، نمایندگی از فعالان کسب و کار از مهم‌ترین برنامه‌های این اتاق است در حالی که در اتاق ایران این موارد جایگاهی ندارند.

وی در جمع‌بندی صحبت‌های خود گفت: اتاق بازرگانی باید نقش خود را در بهبود کسب و کار و شرایط تولید افزایش داده و بر همکاری عملی را در این زمینه بکار ببندد.

پیشنهاد تشکیل کمیسیون بودجه برای بررسی بودجه‌های سالانه اتاق ایران

محسن چمن‌آرا، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران، نکاتی را پیرامون متمم بودجه عنوان کرد.

وی گفت: هیئت نمایندگان با افزایش حقوق پرسنل مشکلی ندارد، اما در اتاق با ۳۴۰ کارمند که ۵۰ نفر از این تعداد مدیر هستند، نظام پرداخت‌ها یکسان نخواهد بود.

وی گفت: پرداخت‌های پرسنل باید بر اساس آیین‌نامه هیات نمایندگان باشد.

چمن‌آرا از هیات رئیسه و هیات نمایندگان درخواست کرد کمیسیونی از طرف هیات نمایندگان به عنوان کمیسیون بودجه به وجود آید تا بودجه پیشنهادی هر سال اتاق را قبل از نهایی شدن با حضور اعضایی از هیات نمایندگان بررسی کند.

تصویب برنامه اتاق در سال ۹۵

در ادامه، برنامه سال ۹۵ اتاق ایران در جلسه ارائه شد. کیوان کاشفی، عضو هیات رئیسه اتاق ایران در خصوص روند تدوین این برنامه از ابتدای فعالیت دوره هشتم هیات نمایندگان از برگزاری جلسات مستمر و بهره‌گیری از نظرات و پیشنهادات اعضای هیات نمایندگان و واحدهای اتاق ایران، سخن گفت. بر اساس اظهارات وی بخشی از برنامه‌ها از سال ۹۴ کلید خوردند و بخشی از آن‌ها به زیرساخت‌های اولیه نیاز داشتند که در فراهم کردن آن‌ها اقدامات لازم صورت گرفته است.

گفتنی است برنامه مذکور در روند دهمین نشست هیئت نمایندگان به رای گذاشته شد و با کسب ۱۵۴ رای مثبت از بین ۲۱۷ نفر حاضر در جلسه به تصویب رسید.

گزارش متمم بودجه سال ۹۴ اتاق ایران موضوع بعدی جلسه هیات نمایندگان بود که توسط احمد فیاض‌بخش دبیرکل اتاق ایران ارائه شد.

حسین پیرموذن، عضو هیات رئیسه اتاق ایران از انتشار گزارش متمم بودجه سال ۹۴ طی یک هفته گذشته در سایت اتاق ایران خبر داد و تشریح کرد: بودجه ۹۴ به دلیل تغییر شرایط اقتصادی کشور و لغو تحریم ها و در پی آن با ورود هیات‌های اقتصادی متعدد به اتاق روبرو شد. از طرف دیگر برای ساختمان جدید در بحث انشعابات آن مجبور به پرداخت مبلغی خارج از برنامه شدیم. در این وضعیت متمم بودجه ۹۴ با تاخیر منتشر شد.

لزوم افزایش انسجام داخلی اتاق

رنجبران، عضو هیئت نمایندگان اتاق ایران با بیان اینکه اتاق به عنوان تنها پایگاه و پارلمان بخش خصوصی در کشور مطرح است، گفت: برای افزایش جایگاه بخش خصوصی باید انسجام داخلی اتاق افزایش یابد.

وی افزود: هیئت رئیسه باید نظرات سی درصد از اعضای هیئت نمایندگان را که در سه رای گیری انجام شده، جواب منفی دادند، شنیده و در نهایت اعتماد آنها را جلب کند.

رنجبران پیرامون بودجه مصوب سال ۹۵ نیز گفت: بودجه اتاق با استانداردهای بودجه ریزی مطابقت ندارد و تنها به طرح موارد کیفی و بدون جزییات پرداخته است.

تصویب متمم بودجه ۹۵

متمم بودجه ۹۴ به رای گذاشته شد و با کسب ۱۶۵ رای مثبت از بین ۲۱۷ نفر حاضر مورد تصویب هیات نمایندگان اتاق ایران قرار گرفت. بودجه سال ۹۵ آخرین مبحثی بود که برای رای‌گیری در جلسه مطرح شد.

تأکید بر لزوم شفافیت در بودجه

همچنین محسن حاجی‌بابا، بر لزوم شفافیت در بودجه تاکید کرد و گفت: اختصاص بودجه به هر بخش مانند تشکل‌ها، اتاق‌های مشترک باید با دلیل و جزئیات باشد و بحث ما رقم بودجه نیست بلکه باید با دادن لیست جزئیات و ریز بودجه، شفافیت در بودجه بیشتر مورد توجه قرار گیرد..

وی در نهایت پیشنهاد داد: بودجه فعلی با ۳ دوازدهم تصویب شده و تصویب بودجه جدید برای ۳ ماه به تعویق بیفتد.

محسن چمن‌آرا، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران، پیرامون بودجه پیشنهادی سال۹۵ گفت: در ابتدا باید متمم، بعد برنامه‌های سال آینده و بعد بودجه منتشر می‌شد در حالی که بر عکس منتشر شده است.

وی همچنین افزود: انتظار ما این است که عدالت در پرداخت، انضباط و شفافیت در تخصیص بودجه را با توجه به شرایط هر استان مورد توجه قرار دهند.

چمن‌آرا همچنین پیرامون برنامه‌های اتاق گفت: برنامه‌های ارایه شده بیشتر راهبرد هستند تا برنامه؛ چرا که با متغییر های کمی هماهنگ نشده‌اند و خالی از جزئیات لازم هستند.

همچنین افشین کلاهی، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران پیرامون تشکل‌ها و تخصیص بودجه آنها در بودجه ۹۵ گفت: عملکرد تشکل‌ها در زمان رای دادن، به موضوعی تبدیل شده که هر زمان می‌تواند مورد انتقاد قرار بگیرد، در حالی که باید حمایت‌های لازم از تشکل‌های اتاق صورت گیرد.

خزانه‌دار اتاق در این باره افزود: این دوره بودجه تشکل‌ها ۴ برابر شده است و آیین‌نامه نحوه پرداخت و رتبه‌بندی آنها همه در حال انجام است و همچنین برای اولین بار تشکل‌های استانی نیز بودجه دریافت می‌کنند.

تصویب بودجه سال ۹۵ اتاق

پس از ارائه گزارش توسط فیاض بخش، دبیرکل اتاق ایران در مورد بودجه سال آینده، این موضوع به رای گذاشته شد و با کسب ۱۵۳ رای موافق از بین ۲۱۷ نفر حاضر، بودجه سال ۹۵ اتاق ایران به تصویب رسید.

جلال‌پور در خصوص روند بودجه‌ریزی در اتاق ایران، تشریح کرد: رویکرد هیات رئیسه در دوره هشتم این بود که در بحث بودجه‌ریزی نظام مطلوبی را در نظر بگیریم. در این وادی با چند مسئله روبرویم. ابتدا بودجه اتاق‌های استانی که باید به دست می‌رسید و بر اساس آن کار را شروع می‌کردیم.

وی ادامه داد: امیدوارم در سال ۹۵ بر اساس الگوی جدید قدم برداریم و بودجه ۹۶ با رضایت بیشتری به تصویب برسد. در مورد شفافیت هم بارها اعلام کرد که هر کجای بودجه ابهامی دارد به معاونت پشتیبانی و امور مالی مراجعه کنید و بر شفافیت بودجه بیافزایید.

رئیس اتاق ایران در خصوص توجه به تشکل‌ها نیز بر تلاش‌های مجدانه اتاق ایران اشاره و تصریح کرد: عملکرد چند ماهه اتاق ایران نشان می‌دهد که موضوع ایجاد فدراسیون و کنفدراسیون‌ها و پررنگ شدن جایگاه تشکل‌ها از اهمیت بالایی برخوردار است.

بر اساس اظهارات جلال‌پور، ارتقای جایگاه بخش خصوصی رویکرد اصلی دوره هشتم اتاق است و همه برنامه‌ها در راستای همین رویکردها تدوین می‌شود.

در ادامه معروف، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران، پیرامون متمم بودجه گفت: برنامه‌ها و متمم بودجه تنها چند روز زودتر و نه یک هفته زودتر ارسال شده‌اند.

وی افزود: درآمدی که امروز در مورد آن تصمیم گرفتیم درآمد مردم است و باید به خوبی در مورد آن تصمیم‌گیری شود. وی پیرامون تخصیص بودجه پرسنلی اتاق ایران گفت: تعداد مدیران اتاق زیاد است و این پرداخت‌های نامناسب را باید مورد توجه قرار دهیم.

در ادامه دیلمقانیان، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران، آیین‌نامه نحوه تشکیل جلسات هیات نمایندگان را مورد انتقاد قرار داد و خواستار تغییر و تحول در آن شد.

وی همچنین در خصوص بودجه اتاق و دریافت یک در هزار از اعضا گفت: این رقم مانند درآمدهای نفتی است که دولت را به خرج کردن عادت داد. باید برای این موضوع فکری اندیشیده شود.