پس از اعتراض فعالان و صاحب‌نظران اقتصادی کشور و واکنش‌های سفیر اتحادیه اروپا و سفرای ۲۸ کشور اروپایی به مصوبه ضد تجارت آزاد مجلس آمریکا، در جدیدترین اخبار، رئیس پارلمان بخش خصوصی از آغاز نامه‌نگاری با سازمان تجارت جهانی و اتاق‌های بازرگانی بین‌الملل به منظور اعتراض به این مصوبه خبرداد. ضمن اینکه به دنبال این نامه‌نگاری‌ها، رایزنی‌هایی نیز با اتاق‌های بازرگانی سایر کشورها نیز صورت گرفته است.

مجلس نمایندگان آمریکا به بهانه مقابله با تروریسم، طرحی را تصویب کرد که براساس آن شهروندان ۳۸ کشور جهان چنانچه طی پنج سال گذشته به یکی از کشورهای سوریه، عراق، ایران و سودان رفته‌اند، دیگر نمی‌توانند بدون ویزا به آمریکا سفر کنند. طرحی که فعالان اقتصادی آن را ضد تجارت آزاد و حقوق بشر خواندند و خواستار تشکیل کمپین علیه این حرکت تبعیض‌آمیز شدند. در این راستا محسن جلال‌پور در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر با اشاره به مصوبه اخیر مجلس آمریکا مبنی بر محدودیت صدور ویزای ورود به این کشور برای متقاضیانی که به ایران سفر می‌کنند، گفت: مصوبه کنگره آمریکا، جریانی بر خلاف تجارت آزاد و رقابتی در دنیا است و البته جای نگرانی هم برای ایران ندارد. این در شرایطی است که تمام اقداماتی که ایران در دوران پساتحریم و پس از بیانیه لوزان انجام داده است، بر این پایه بوده که ارتباطات اقتصادی خود را با دنیا گسترش دهد. رئیس اتاق بازرگانی ایران با اشاره به سفر اخیر هیات ایرانی به الجزایر افزود: ایران حتی اگر بتواند تنها با کشورهای آفریقایی ارتباطات تجاری خود را گسترش دهد، حجم عظیمی از تجارت را با دنیا خواهد داشت. این در حالی است که در دوران تحریم، به دلیل قطع روابط بانکی و ارتباطات مالی، کار تجارت ایران با کشورهای آفریقایی با محدودیت مواجه شده است؛ در حالی که به نظر می‌رسد پس از گشایش‌های بانکی و رفع کامل تحریم‌ها، این روابط می‌تواند در حد مناسبی برقرار شود.

وی تصریح کرد: ایران به دنبال دو اقدام اساسی در عرصه تجارت با دنیا است؛ اول آنکه وقتی قرار است دنیا به سمتی برود که در آن تجارت آزاد و رقابتی برقرار شود، معنایی ندارد که یک کشور از دور برای سایرین تصمیم‌گیری و تعیین تکلیف کند؛ چراکه زمینه‌های تجارت ایران با دنیا تعریف شده است و اگر قرار باشد که کشوری علیه این امر مصوبه بدهد، در واقع اقدامی غیرعادلانه انجام داده است؛ ضمن اینکه صدور مصوبه از سوی مجلس یک کشور، جایگاه والایی به لحاظ حقوقی برای دنیا ندارد؛ در حالی که اگر این مصوبه از سوی سازمان ملل متحد صادر می‌شد، همه دنیا را مکلف و موظف به اجرایش می‌کرد همان‌طور که در سال‌های گذشته تحریم‌های سازمان ملل بیشترین تاثیر را در تجارت ایران داشت. به گفته جلال پور، یک کشور در عرصه بین‌المللی نباید کار را برای دیگران سخت کند؛ ضمن اینکه یک کشور نمی‌تواند برای سایرین تعیین تکلیف کند و به افراد بگوید که به کدام کشور سفر کنند و به کدام کشور سفر نکنند و این اقدامی غیرقابل قبول است. وی اظهار کرد: هم اکنون فعالان اقتصادی در اعتراض به این تصمیم مجلس آمریکا، کمپینی تشکیل داده‌اند که به تمامی کشورهای دنیا این مطلب را منتقل کنند که ایران کشوری کاملا آزاد و مستقل است و از دنیا نیز درخواست می‌کند که در شرایط مساوی با سایر کشورها، با ایران تعامل کند؛ چراکه این اقدام کنگره، اقدامی غیرمنصفانه در رفت و آمد افراد در دنیا تلقی می‌شود.

رئیس پارلمان بخش خصوصی افزود: به موازات تشکیل این کمپین، نامه‌نگاری‌هایی با سازمان تجارت جهانی و اتاق بازرگانی بین‌الملل صورت گرفته تا به این اقدام غیرقانونی اعتراض شود، ضمن اینکه به دنبال این نامه‌نگاری‌ها، رایزنی‌هایی نیز با اتاق‌های بازرگانی سایر کشورها نیز صورت گرفته است. جلال‌پور همچنین در دومین نشست هم‌اندیشی هیات رئیسه اتاق بازرگانی ایران و هیات‌مدیره اتاق‌ها و شوراهای مشترک بازرگانی با اشاره به مصوبه اخیر مجلس آمریکا، از هر آنچه وزارت امور خارجه در این وادی طی ۲ سال گذشته انجام داده است، قدردانی کرد و گفت: امروز وظیفه بخش خصوصی است که برای حل مشکلاتی از این دست که به مسائل اقتصادی و تجاری مربوط می‌شود، نقش‌آفرینی کند. امروز اتاق‌های مشترک که در امور بین‌الملل به‌عنوان بازوان اتاق ایران محسوب می‌شوند، وظیفه پررنگ‌تری بر عهده دارند.

وی با اشاره به اینکه طی چند روز گذشته اقداماتی برای مقابله با تصویب مصوبه مجلس آمریکا از سوی اتاق ایران صورت گرفته است، تشریح کرد: در این رابطه نباید از نقش و جایگاه اتاق‌های مشترک غافل شویم. وی از اتاق‌های مشترک درخواست کرد که حرکت خود را سریع‌تر کرده و نقش بیشتری در امور بین‌الملل کشور ایفا کنند. اتاق ایران به اتاق‌های مشترک به‌عنوان سفارتخانه‌های خود در سایر کشورها می‌نگرد، بنابراین ضرورت دارد که این اتاق‌ها با نگاه همه جانبه، کشور مقابل خود را رصد کنند و اطلاعات لازم را در اختیار فعالان اقتصادی قرار دهند. در این نشست اسدالله عسگراولادی، رئیس اتاق مشترک ایران و روسیه گفت: پیشنهاد می‌کنم که اتاق‌های مشترک برای حل این مساله با اتاق‌های مقابل خود وارد مذاکره شده و از این طریق خواستار حمایت از لغو مصوبه شوند.

وی ادامه داد: همچنین هیات‌های اقتصادی که به کشورهای مختلف اعزام می‌شوند نیز می‌توانند طی سفر خود و ملاقات با مسوولان کشور مقابل، مطالبه خود را پیگیری کنند. علینقی خاموشی، رئیس اتاق مشترک ایران و انگلیس نیز با تشکر از اراده قوی اتاق بازرگانی ایران برای تقویت فعالیت‌های بین‌المللی اتاق، تشریح کرد: شاخه‌های بین‌المللی اتاق باید به موقع مورد استفاده قرار گیرند، در مورد مصوبه اخیر آمریکا، اتاق بین‌الملل(ICC) می‌تواند نقش‌آفرینی بهتری داشته باشد. حسابی، عضو اتاق مشترک ایران و کانادا، میزان اثرگذاری اتاق‌ها در گستره روابط اقتصادی ایران با سایر کشورها را بی نظیر دانست و گفت: اتاق ایران و کانادا این توانایی را دارد که نامه‌های اعتراض‌آمیز خود را به آمریکا بفرستد و اعلام کند این اقدام غیرحرفه‌ای و غیرقانونی است، از طرف دیگر اگر بین دانشگاه‌های ایران و آمریکا پیمان امضا شود، دیگر این کشور نمی‌تواند چنین مصوبه‌هایی علیه ایران تصویب کند. مجیدرضا حریری، نایب رئیس اتاق مشترک ایران و چین نیز در رابطه با این مصوبه گفت: آمریکا در گذشته امتیازی به برخی کشورها داده بود که امروز می‌خواهد آن را لغو کندکه البته این اقدام اثرات سویی برای ما خواهد داشت بنابراین می‌توانیم برای حل این مساله کمیته‌ای از افراد آشنا به قوانین آمریکا و تعدادی حقوقدان خبره تشکیل دهیم و نسبت به مساله راه حل منطقی پیدا کنیم. داشتن تاکتیک برای مقابله با مسائلی از این دست ضرورت دارد. از طرفی می‌توان هیاتی از بخش خصوصی به آمریکا اعزام کرد و در این مسیرنظرات خود را بیان کنیم. «احمد امیدبخش» مدیرکل سازمان‌های بین‌المللی اتاق ایران در رابطه با سازمان تجارت جهانی و استفاده از این ظرفیت برای حل مشکل ایجاد شده از سوی آمریکا تصریح کرد: سازمان تجارت جهانی و ظرفیت‌های آن قادر به حل این مسائل نیست. در این مصوبه به صراحت تبعیض اقتصادی لحاظ شده، برای رسیدگی به این نوع تبعیض، مرجع دیگری غیر از سازمان تجارت جهانی باید فعال شود. این نوع دعوا از سوی WTO برای حمایت از ایران که عضو ناظر است، پیگیری و رسیدگی نمی‌شود.

منبع: روزنامه دنیای اقتصاد