پیش از ظهر سه شنبه ۹۳.۵.۲۱ هفتمین جلسه کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی یاسوج در سالن جلسات این اتاق برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی اتاق یاسوج، ابوالحسن صداقت کیش معاون سازمان جهاد کشاورزی استان، نعمت الله روزبه مدیر زراعت جهاد کشاورزی استان، الله بخش حسینی رئیس اتحادیه تولیدات باغی و زراعی، ، جبار کیانی پور رئیس اتاق یاسوج، رئوفی پور عضو کمیسیون کشاورزی اتاق و کیهان ایمانی رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق یاسوج  در این نشست  حضور داشتند.

این نشست دو ساعته با دستور کار: بررسی وضعیت کشت های غیر استراتژیک محصولات کشاورزی در استان کهگیلویه و بویراحمد برگزار شد. کارشناسان و مسولین ذیربط در این نشست به تشریح وضعیت موجود و تصمیم گیری برای بهبود شرایط کشاورزان در سالهای آتی پرداختند.

IMG_4401در ابتدای این نشست کیهان ایمانی رئیس کمیسون کشاورزی اتاق بازرگانی یاسوج به اشاره با وضعیت کشاورزی استان در بخش جالیزکاری  افزود: متاسفانه در سال جاری کشت های غیر اصولی محصولات هندوانه در استان موجب  شده است که این روزها کشاورزان کهگیلویه و بویراحمدی خسارت های فراوانی را در کشت این محصول متحمل شوند، خسارتی که طبق بررسی ها به بیش از ۲۵ میلیارد تومان می رسد.

جبار کیانی پور رئیس اتاق یاسوج نیز در این نشست اظهار کرد: هم اکنون در شرایطی قرار داریم که فرصتی برای آزمون خطا در هیچکدام از مقوله های اقتصادی وجود ندارد.

رئیس اتاق یاسوج تصریح کرد: سازمان جهاد کشاورزی استان متولی اصلی بخش کشاورزی کشور می باشد و در عین حال این سازمان به عنوان دستگاه سیاست گذار بخش کشاورزی مسئولیت هرگونه هنجار و یا ناهنجاری که در سیستم کشاورزی کشور رخ دهد را برعهده دارد.

کیانی پور بیان کرد: اگر امسال ۳۰۰۰ هکتار از سطح زیر کشت استان به محصول هندوانه اختصاص یافته و هیچ درآمدی تحقق نیافته است و میلیاردها تومان سرمایه استان زیر خاک مدفون شده است هیچ سازمانی جز جهاد کشاورزی مسئول این اتفاق نیست.

کیانی پور

رئیس پارلمان بخش خصوص استان خاطر نشان کرد: هدف ما از برگزاری این جلسات این است که یک استراتژی مشخص برای توسعه کشاورزی استان در پیش رو داشته باشیم و با تعریف برنامه های بلند مدت، کوتاه مدت و میان مدت، از تکرار چنین خساراتی به سرمایه های استان جلوگیری کنیم.

وی ادامه داد: باید در این برنامه ریزی اختیاراتی به سازمان جهاد کشاورزی داده شود تا اگر محصولی به عنوان کشت غیر استراتژیک در دستور کار کشاورزان استان قرار گرفت، سازمان یک جهاد قدرت اجرایی داشته باشد که بتواند جلوی کشت این محصول را بگیرد تا از هدررفت سرمایه های ملی جلوگیری کند.

در ادامه منوچهری مشاور کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی یاسوج اظهار داشت: سوال اصلی این است که چرا باید همچین اتفاقی برای کشاورزان استان بیافتد. وی افزود: در سال جاری چیزی در حدود سه هزار و دویست هکتار هندوانه در سطح استان کاشته شده است که متاسفانه علاوه بر اینکه درآمدی برای استان و کشاورزان نداشته است، ضرر و زیان بسیاری نیز در پی داشته است.

منوچهری بیان کرد: این اتفاق مختص امسال نبوده و در سال های پیش نیز اتفاق افتاده است و اگر برنامه ریزی مناسبی در این خصوص صورت نگیرد، در سالهای پیش رو نیز شاهد چنین خسارتی برای سرمایه های استان و کشاورزان خواهیم بود.

منوچهری تصریح کرد: در مناطق گرمسیری باشت و گچساران وضعیت چاه ها به نقطه بحران رسیده است. وی بیان کرد: برنامه مشخصی در سازمان جهاد کشاورزی استان برای محصولات کشاورزی وجود ندارد.

الله بخش حسینی رئیس اتحادیه تولیدات باغی و زراعی نیز در این نشست اظهار داشت: محصولی که در حال حاضر زیر کشت می باشد، ذرت می باشد. و متاسفانه کشت این محصول نیز دچار مشکل شده است و پیش بینی می شود خسارتی که هندوانه استان دچار آن شده است، اینبار پیش روی محصول ذرت  باشد چرا که کمبود آب به زودی موجب اتلاف این محصول خواهد شد، هندوانه کاران با نبود بازار ضرر کردند، ذرت کاران نیز با از بین رفتن محصولاشان به دلیل کمبود آب ضرر خواهند کرد.

IMG_4400

حسینی تصریح کرد: ترویج عملا در جهاد کشاورزی استان رها شده است. و این امر موجب شده است کشاورزان استان به دلیل نبود آموزش کافی و بی اطلاعی از آینده ی بازار محصولات کشاورزی دست به کشت های غیر اصولی و غیر کارشناسی بزنند.

در ادامه ابوالحسن صداقت کیش معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به مشکلات کمبود آب، بیان کرد: در استان کهگیلویه و بویراحمد با توجه به اینکه در کمربند خشکسالی قرار گرفته است متاسفانه در سالهای اخیر تولیدات محصولات کشاورزی دچار ضرر و زیانی فروانی شده است. وی ادامه داد: همکاران ما در سازمان جهاد به دنبال راهکارهای کارشناسی و عملی هستند که هم بتوانیم از منابع آب به صورت بهینه استفاده کنیم و هم اینکه تولید صدماتی غیر قابل جبران نبیند.

صداقت کیش ضمن دفاع از عملکرد بخش ترویج سازمان جهاد، افزود: سازمان جهاد در سال جاری  در بخش بیمه محصول هندوانه مشکلی نداشته ولی علی رغم اطلاع رسانی گسترده، هیچکدام از کشاورزان استان اقدام به بیمه محصول خود نکردند.

معاون جهاد کشاورزی استان تصریح کرد: مدیریت زراعت استان همه ساله در شروع فصل کاشت محصولات صیفی به خصوص هندوانه، اطلاعاتی را از سطح زیر کشت هندوانه استانهای همجوار می گیرند و با توجه به این اطلاعات پیش بینی می کنند که قیمت این محصول در سال اینده افزایش پیدا می کند یا کاهش.

صداقت کیش بیان کرد: در سال زراعی گذشته  با توجه به اطلاعاتی که از سطح زیر کشت هندوانه استانهای همجوار کسب کردیم متوجه شدیم که حتی اگر ۲۰۰ هکتار هندوانه در استان کشت شود همین ۲۰۰ هکتار نیز دچار خسارت خواهد شد و به همین دلیل به تمامی مدیریت های جهاد استان اعلام کردیم که به کشاورزان توصیه کنند امسال از کشت این محصول خودداری کنند.

IMG_4405

معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان خاطر نشان کرد: در وهله اول ما مخالف کشت هندوانه در استان هستیم چرا که محصولات استراتژیک مانند گندم، جو، برنج، کلزا، ذرت، چغندر قند و سیب زمینی در اولویت اول کشور هستند زیرا استقلال اقتصادی کشور به این چند محصول وابسته است.

بخشعلی رئوفی پور عضو کمیسیون کشاورزی و عضو هیئت نمایندگان اتاق یاسوج نیز در این نشست پیشنهاد داد: سازمان جهاد کشاورزی علاوه بر اطلاع رسانی از وضعیت بازار یک محصول خاص و زمان شروع و پایان بیمه محصولات در رسانه ها، از این پس در تعامل با فرمانداران شهرستانهای استان اطلاع رسانی های خود را از طریق فرمانداری ها به دهیاران روستاهای استان برساند تا نمایندگان منتخب روستاییان  این اطلاعات را در اختیار کشاورزان این روستاها قرار دهند.

IMG_4394

در پایان این نشست مصوب گردید سازمان جهاد کشاورزی استان برنامه زراعی پنج ساله استان،گزارش تحلیلی عدم استقبال کشاورزان از باغات دیم و به صورت کلی پایین بودن فرهنگ کار در این بخش و همچنین گزارشی در رابطه با ظرفیت های استفاده نشده بخش کشاورزی را جهت ارائه در شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی به دبیرخانه کمیسیون کشاورزی ارائه نماید.

همچنین مصوب شد اتاق بازرگانی یاسوج سمینار و یا همایش یک روزه ای در رابطه با مدیریت بحران آب برگزار کند.