در اولین برنامه همایش فرصت های گردشگری نشستی با حضور مهمانان همایش واعضای شورای اداری استان کهگیلویه و بویراحمد در سالن شماره یک استانداری برگزار شد. در ابتدای این برنامه حسن نوروزی معاون برنامهریزی استاندار کهگیلویه و بویراحمد با خوشآمدگویی به همه مهمانانی که در این جلسه حضور دارند، اظهار کرد: این همایش در دو روز برگزار میشود و امروز در پنج دستور کار این همایش در نوبت صبح برگزار میشود.
معاون برنامهریزی استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: در این همایش دو روزه که مهمانانی از اتاق بازرگانی کشور، معاون میراث فرهنگی و گردشگری و هلینگها و تورهای گردشگری کشور حضور دارند در پنج دستور کار برنامه خود را آغاز میکنیم.
این مسئول ادامه داد: نخستین دستور کار ما بررسی مشوقها در بخش گردشگری در بخش استانی و فرا استانی است و در دومین دستور کار به موضوع تعطیلات آخر هر هفته و نقش آن در توسعه صنعت گردشگری خواهیم پرداخت.
نوروزی گفت: مطالعات گردشگری و چگونگی توسعه آن در قلب ایران سومین دستور کار ما خواهد بود و در چهارمین دستور کار موضوع توجه به مباحث آموزش در گردشگری را مورد بررسی قرار میدهیم.
معاون برنامهریزی استاندار کهگیلویه و بویراحمد در ادامه افزود: در پنجمین دستور کار نیز موضوع چگونگی همکاری این پنج استان برای برگزاری همایشها و سمینارهای گردشگری را مورد بحث و تبادل نظر قرار میدهیم.
نوروزی بیان داشت: امیدواریم که در این دو روز بتوانیم در خصوص توسعه گردشگری و این صنعت در استانهایی که در قلب ایران واقع شدهاند با همکاری و تعامل و مشورت قدمهای اساسی برداریم.
وی همچنین با بیان اینکه تسهیل سرمایه گذاری بخش های دولتی و خصوصی کشور در عرصه گردشگری ضروری است، اظهار داشت: ایجاد مشوق ها برای سرمایه گذاری در بخش گردشگری باید در اولویت کارها قرار گیرد.
خادمی بیان داشت: تعامل و ترکیب در سطح عالی بخش خصوصی و دولتی عامل تحرک و پیشرفت کشور در همه عرصه ها از جمله توسعه و درآمدزایی درصنعت پاک گردشگری می شود.
وی بر مطالعه و معرفی موقعیت های گردشگری ملی، منطقه ای، بومی و محلی تاکید کرد و افزود: برخی آثار تاریخی و جاذبه های گردشگری کهگیلویه و بویراحمد و سایر استان های شرکت کننده در این همایش جنبه ملی دارند که در صورت وجود مشوق های لازم می توان برای رونق سرمایه گذاری در حوزه گردشگری با سازمان میراث فرهنگی و هیئت دولت مذاکره کرد.
استاندار به اهمیت توسعه گردشگری داخلی اشاره کرد و گفت: در کنار فراهم کردن زیر ساخت های گردشگری فرصت زمانی هم باید برای گردشگران داخلی از جمله کارکنان دولتی و شبه دولتی ایجاد شود.
وی تصریح کرد: در این همایش باید به دنبال راهکاری باشیم که حوزه تاریخ، تمدن اسلامی و طبیعی استان های قلب کشور به بهترین نحو معرفی شوند.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد در ادامه به برنامه ریزی و تلاش برای فراهم کردن زیر ساخت های هوایی، ریلی، جاده ای و فعال کردن بخش خصوصی در ایجاد و احداث هتل ها، اقامتگاه ها، کمپینگ ها، مهمانسراها و توسعه مکان های گردشگری تاکید کرد.
خادمی، فراهم کردن شرایط اولیه از جمله فضا و سایت مناسب برای احداث زیر ساخت های گردشگری، بروز کردن مشوق ها، سرعت بخشی به امور متقاضیان سرمایه گذار صنعت گردشگری، اعطای تسهیلات و کمک های فنی و اعتباری به سرمایه گذاران گردشگری را ضرورتی اجتناب ناپذیر دانست.
خادمی به تبادل اطلاعات و ارائه موقعیت های گردشگری به لحاظ آب و هوایی منطقه، استعدادهای تاریخی، فرهنگی و مناظر طبیعی و از جمله اکوتوریسم در هر استان بر مبنای ذائقه گردشگران خارجی به متولیان بخش گردشگری و تورگردان های این استان ها تاکید کرد.
وی همچنین گفت: یکی از مشکلات مهم در کهگیلویه و بویراحمد برای جذب گردشگران محدودیت خطوط هوایی و ریلی و پایین بودن تعداد پروازها است.
خادمی بیان کرد: سعی می شود این مشکل اساسی در کهگیلویه و بویراحمد برطرف شده و زیرساخت های لازم گردشگری نیز در آن فراهم شود.
جذب گردشگر در کشور متناسب با ظرفیتها نیست
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران نیز در این نشست میزان جذب گردشگر در کشور را متناسب با ظرفیتهای آن ندانست و گفت: کشور ایران با داشتن جایگاه دهم در وجود مواریث تاریخی و رتبه پنجم در جاذبههای گردشگری، رتبه بالاتر از ۱۰۰ در جذب گردشگر دارد.
پدرام سلطانی در کارگروه توسعه گردشگری کهگیلویه و بویراحمد افزود: دو کشور مسلمان مالزی و ترکیه با اینکه جاذبهها و مواریث کمتری نسبت به ایران دارند اما اکنون رتبههای شش و ۱۰ جذب توریست در جهان را در اختیار دارند.
وی بر آسیب شناسی در این خصوص تاکید کرد و بیان داشت: باید نقش گردشگری به عنوان یک صنعت مهم در اقتصاد و توسعه در کشور بیشتر تبیین شود.
سلطانی اظهار داشت: رویکرد و نگاه سنتی به صنعت گردشگری در کشور اولین مانع در توسعه این صنعت مهم است.
وی در ادامه به سیاست تنشزدایی دولت در سیاست خارجی اشاره کرد و گفت: این سیاست موجب گسترش حضور گردشگر به کشور شده است.
وی بر توسعه زیرساختهای گردشگری با توجه به رشد حضور گردشگران خارجی تاکید کرد و گفت: حمل و نقل یکی از زیرساختهای و اولویت مهم در این زمینه است که از کمبودهایی برخوردار است.
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران بیان داشت: حمل و نقل هوایی ۵۷ درصد از وظیفه جابجایی گردشگر در دنیا را بر عهده دارد اما در کشور نه تنها در حمل و نقل هوایی مشکلات عدیدهای وجود دارد بلکه در حمل و نقل زمینی برای حمل گردشگر و توریست هم معضلات بسیاری پیش روی صنعت گردشگری است.
سلطانی بر ورود هر چه بیشتر بخش خصوصی در این صنعت تاکید کرد و بیان داشت: لازم است جاذبهها و مشوقها برای ورود این بخش افزایش یابند تا بخش خصوصی با رغبت در صنعت گردشگری سرمایه گذاری کند.
موفقیت دولت در سیاست خارجی افق روشنی پیش روی گردشگری ایجاد کرده است
معاون برنامهریزی و سرمایهگذاری سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی کشور گفت: موفقیت های دولت یازدهم در عرصه سیاست خارجی و دیپلماسی بین الملل افق روشنی پیش روی بخش گردشگری ایجاد کرده است.
سعید شیرکوند در کارگروه فرصت های سرمایه گذاری گردشگری منطقه چهار کشور در یاسوج افزود: تعاملات ایجاد شده در عرصه سیاست خارجی و روابط بین الملل در دولت یازدهم می تواند مشکلات گذشته این صنعت را مرتفع کند.
وی بیان کرد: گردشگری در اقتصاد ایران هیچگاه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی قابل توجه نبوده از این رو باید اکنون به دنبال توسعه این صنعت بود.
شیرکوند اظهار داشت: جذب توریسم خارجی یک ضرورت برای شکوفایی ظرفیت های اقتصادی بخش گردشگری، ایجاد اشتغال و درآمد پایدار است.
معاون سازمان میراث فرهنگی و گردشگری به مشکلات کنونی بخش گردشگری اشاره کرد و گفت: صنعت گردشگری متاسفانه در سبد هزینه خانواره ها هنوز قرار نگرفته است و این یکی از موانع توسعه این صنعت است.
وی تصریح کرد: وجود برخی نگاههای غلط نسبت به حوزه گردشگری به خصوص به گردشگران خارجی در کشور هم از دیگر عوامل رکود توسعه نیافتگی این صنعت است.
شیرکوند عنوان کرد: نباید خودمان را از حضور گردشگران خارجی محروم کنیم و باید شرایط برای ورود این گردشگران مهیا شود.
وی اقتصاد نفتی را یکی دیگر از عوامل توسعه نیافتگی اقتصادی گردشگری عنوان کرد و افزود: در گذشته قرار نبود گردشگری درآمد ایجاد کند اما اکنون این صنعت می تواند نقش مهمی در اقتصاد داشته باشد.
معاون سازمان میراث فرهنگی کشور گفت: با تغییر دولت و روی کار آمدن دولت دکتر روحانی، دوران طلایی گردشگری در ایران آغاز شده است.
دکتر سعید شیرکوند افزود: آمارهای ورود گردشگران به ایران پس از تغییر دولت افزایش بی سابقه ای را در ورود گردشگر به ایران نشان می دهد.
وی خاطر نشان کرد: با دادن شعارهای آرمانی کارها جلو نمی رود بلکه باید به دنبال این باشیم که گردشگری را یک قدم به جلو ببریم.
وی مطالعات و پژوهشهای انجام شده در حوزه گردشگری را خوب ارزیابی کرد و بیان داشت: باید به دنبال کاربردی کردن این مطالعات و پژوهش ها باشیم.
شیرکوند نقش گردشگری در اقتصاد ایران پس از انقلاب را ناچیز عنوان کرد و افزود: یکی از دلایل این موضوع، باور و الگوی حاکم بر جامعه ما پس از انقلاب اسلامی بود که گردشگری را با بی بندباری و هنجارشکنی یکی می دانستند.
وی این نوع گردشگری را عشرتی نامید و افزود: در دنیا انواع مختلفی از گردشگری مانند گردشگری سلامت، طبیعت، تاریخی و … وجود دارد ولی متاسفانه همه این انواع گردشگری را ما به گردشگری عشرتی تعبیر کردیم و آن را کنار گذاشتیم و الان به این باور رسیدیم که این نوع نگرش غلط بوده و البته تا حدودی این نگاه تغییر کرده است.
این مقام مسئول ابراز داشت: در شش ماه گذشته که آمار گردشگران هم رشد بی سابقه ای داشته حتی یک مورد تخلف از سوی گردشگران خارجی گزارش نشده و این نشان دهنده این است که ایران کانون توریست فرهنگی و تاریخی است.
دکتر شیرکوند دلیل دیگر نادیده گرفتن گردشگری را اقتصاد متکی به نفت عنوان کرد و بیان داشت: باور بر این است که درآمد نفت همه مخارج کشور را پرداخت می کند و به گردشگری به عنوان یک صنعت درآمدزا توجهی نمی شد.
معاون سازمان میراث فرهنگی کشور اظهار داشت: دلیل سوم برای بی توجهی به گردشگری این است که گردشگری در سبد خانوارهای ایرانی جایگاهی ندارد در حالی که نیاز انسان است که سفر کند و باید این مورد در سبد خانوارها لحاظ شود.
وی ادامه داد: خوشبختانه نگرش ها در خصوص گردشگری تغییر کرده و هر روز من شاهد نامه هایی از استانداران، ائمه جمعه، شهرداران و شوراهای شهر مناطق مختلف ایران هستم که تقاضای ایجاد زیرساختها در مناطق خود را دارند.
دکتر شیرکوند در پایان گفت: کشور ایران برای گردشگران خارجی یک کشور ارزان است و با ایجاد زیرساختها می توانیم بسیاری از این گردشگران را به ایران بکشانیم و سرمایه های زیادی را از این راه به اقتصاد کشور وارد کرده و در کنار آن مشاغل جدید نیز ایجاد شود.
رئیس جامعه هتلداران کشور از تصویب طرحی برای معافیت ۱۰۰ درصدی از پرداخت مالیات برای ساخت هتلهای جدید خبر داد.
در بخش دیگری از این نشست جمشید حمزه زاده رئیس جامعه هتل داران ایران به قابلیت های گردشگری استان های کمتر توسعه یافته اشاره کرد و افزود:در برخی از استانها به خصوص در استان کهگیلویه و بویراحمد کارهای انجام نشده در بخش گردشگری بسیار زیاد است از جمله این که لازم است پکیچ خاص به عنوان مقصد گردشگری برای استان تعریف شود.
دبیر مجمع تشکلهای گردشگری کشور در ادامه گفت: با توجه به این که در وضعیت کنونی حجم تورهای گردشگری در کشور افزایش یافته، لازم است تا در برخی از استانها اقداماتی شود تا آنها نیز به عنوان مقصد گردشگری بیشتر به کشور معرفی شوند.
وی یکی از مشوقهای لازم برای توسعه زیرساختهای گردشگری از جمله هتلها را تخفیف بیشتر مالیاتها دانست و گفت: در بحث اصلاح جدید قانون مالیاتهای مستقیم، متوجه شدیم که ۵۰ درصد معافیت مالیاتی تأسیسات گردشگری از جمله هتلها حذف شده که خوشبختانه این مصوبه در مجلس رد شد و علاوه بر آن خبر خوش دیگر این است که هتلهای جدیدالاحداث به میزان ۱۰۰ درصد در سرمایههای جذب شده از پرداخت مالیات معاف شدهاند که این قانون تنها برای اماکن گردشگری و هتلهای جدیدالاحداث صدق میکند.
وی از مشکلات دیگر صنعت گردشگری کشور را برگزاری همایشها دانست و گفت: دو هفته پیش همایشی در همین خصوص داشتیم که به علت پر بودن هتلها مهمانان ما در خیابان ماندند که لازم است به جز تهران و چند شهر بزرگ به فکر برگزاری همایش در استانهای کوچکتر که دارای ظرفیت هستند، باشیم.
کمبود مکانهای اقامتی و امکانات حمل و نقل، دو مشکل بزرگ گردشگری
رضا فرزانه رئیس اتاق کاشان نیز گفت: برای بالا بردن سطح اشتغال و کاهش بیکاری صنعت گردشگری اهمیت فراوانی دارد، اما کمبود مکانهای اقامتی و نبود امکانات مناسب حمل و نقل دو مانع بزرگ رشد صنعت گردشگری محسوب میشود.
وی افزود: کمبود مکانهای اقامتی در کشور، بالا بودن قیمت زمین است در صورتی که در تمام دنیا زمینهای مربوط به ایجاد مکانهای اقامتی به رایگان در اختیار سرمایهگذاران قرار میگیرد.
فرزانه عنوان کرد: ضمن این که مکانهای اقامتی جز زیرساختهای توسعه صنعت گردشگری محسوب میشود، ایجاد زیر ساختها نیز ضروری است باید شرکتهای سرمایهگذاری در این خصوص ایجاد شوند.
رئیس اتاق کاشان اعلام کرد: ایجاد راههای هوایی و ریلی نیز برای توسعه این صنعت اهمیت فراوانی دارد.
پتانسیلهای گردشگری باید معرفی شوند
فریدون فرقانی رئیس اتاق شیراز بیان کرد: باید سعی کنیم پتانسیلهای گردشگری کشور خود را معرفی کنیم، اما متأسفانه در عمل کاری در این باره انجام نمیشود.
وی ادامه داد: در شیراز مشکلات فراوانی در زمینه زیرساختها از جمله هتل و مراکز اقامتی وجود دارد و چنانچه در این زمینه اقدام جدی صورت نگیرد، فرصتهای استانی در این زمینه از بین خواهد رفت.
فرقانی عنوان کرد: در بحث هتلسازی سرمایهگذاران با معضلات بسیاری روبهرو شدهاند و باید بر استانداریها اختیار داده شود که در خصوص مشکلات با اختیار خود عمل کنند.