دنیای اقتصاد- گمرک ایران در حالی با صدور ابلاغیه‌ای به ستاد نظارت بر گمرک‌های استان‌ها و ادارات کل گمرک کشور اعلام کرد «۴۲ ردیف تعرفه کالایی از گروه ۱۰ حذف و به سایر گروه‌های کالایی انتقال می‌یابد» که پیش از این در اوایل بهمن ماه خبر مربوط به آزاد شدن واردات ۴۲ قلم کالایی اولویت ۱۰ منتشر شده بود.
البته در شرایطی از روز شنبه سوم اسفندماه این ابلاغیه به‌طور کامل اجرایی شده که برخی از احتمال بازنگری دوباره در آزادسازی کالاهای اولویت ۱۰ با توجه به سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی‌خبر داده‌اند.
حمید صافدل، مشاور وزیر صنعت، معدن و تجارت در این رابطه در گفت‌و‌گو با خبرگزاری فارس از احتمال بازنگری در آزادسازی واردات کالاهای اولویت دهم خبر داده است.
صافدل در پاسخ به این سوال که آیا برای جلوگیری از واردات بی‌رویه احتمال بازنگری در آزادسازی اولویت دهم وجود دارد، اظهار کرد: در انجام هر کاری باید کار کارشناسی صورت بگیرد و از تجربیات گذشته هم استفاده شود.
درباره مدیریت واردات و جلوگیری از واردات بی‌رویه نیز سیاست‌های مختلفی درگذشته تحت عنوان حمایت از تولید داخل، جلوگیری از ورود کالاهای فاقد کیفیت، بررسی ملاحظات ارزی کشور و همچنین مطالبات مصرف‌کنندگان انجام شده است؛ اما سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی فراتر از همه دیدگاه‌های قبل است.
مشاور وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: با توجه به سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی باید الگوی واردات کشور مورد بازنگری قرار گیرد و حتی ممکن است تصمیماتی که درخصوص کالاهای اولویت دهم وجود داشته است، مجددا بررسی شود.
به اعتقاد وی در حال حاضر نمی‌توان بدون کار کارشناسی هیچ‌گونه پیش‌داوری انجام داد؛ اما باید در تدوین سیاست‌های جدید واردات «حمایت از کار و سرمایه ایرانی» و همچنین «حمایت از تولید داخل» مورد توجه قرار گیرد.
این در حالی است که خبرگزاری مهر نیز به نقل از یک مقام مسوول در وزارت صنعت، معدن و تجارت، خبر داده وزارت صنعت، معدن و تجارت در حال پایش فهرست کالاهای اولویت ۹ و ۱۰ است و قرار است واردات تعدادی از این کالاها مجددا در فهرست ممنوعه قرار گیرد. به گفته این مقام مسوول، برخی از کالاهای اولویت ۹ و ۱۰ با دستور وزیر صنعت، معدن و تجارت به اولویت‌های دیگر منتقل شده و هم‌اکنون واردات کالاهای این ۲ اولویت با ارز متقاضی و پرداخت دو برابر سود بازرگانی، آزاد است؛ اما هنوز تصمیم‌گیری جدیدی درخصوص اینکه چه تعداد کالا وارداتشان ممنوع باشد، صورت نگرفته است.
پیش از این ولی اله افخمی، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام کرده بود که دولت یازدهم اعتقادی به هیچ‌گونه مانع غیر تعرفه‌ای ندارد و به‌زودی واردات کالاهای اولویت ۱۰ را آزاد خواهد کرد که این وعده البته محقق شده است.
حذف ممنوعیت واردات از شنبه اجرایی شد
در همین حال مجیدرضا حریری، رئیس کمیسیون مدیریت واردات اتاق بازرگانی ایران در گفت‌وگو با «ایسنا»، در پاسخ به این سوال که آیا کالایی در اولویت ۱۰ وجود دارد که ثبت سفارش نشود، اظهار کرد: تنها کالایی که ثبت سفارش آن متوقف شده، خودروهای بالای ۲۵۰۰ سی‌سی است. به گفته حریری، براساس آخرین اطلاعات از وزارت صنعت، معدن و تجارت ممنوعیت واردات کلیه‌ کالاها برداشته شده است.  البته رئیس کمیسیون مدیریت واردات اتاق ایران با اشاره به اینکه کالاهایی که از لحاظ شرعی مشکل‌دار هستند ثبت سفارش نمی‌شوند، اظهار کرد: چهارشنبه هفته قبل جلسه‌ای با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت تشکیل شد و پس از آن جلسه موانع کوچکی که می‌توانست به عنوان دست‌انداز در این مسیر تلقی شود؛ نیز برداشته شدند.  وی با اشاره به اینکه این بخشنامه از روز شنبه سوم اسفند به‌طور کامل اجرایی شد، اظهار کرد: با مراجعه به سایت سازمان توسعه تجارت هم مشخص می‌شود که در حال حاضر امکان ثبت سفارش کلیه کالاها وجود دارد.
محمدحسین برخوردار، رئیس مجمع عالی واردات نیز در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم، در مورد مجوز ثبت سفارش کالاهای اولویت ۱۰ بر این باور است که ‌براساس آمار موجود، از زمان تصویب این موضوع روزانه ۳ الی ۴ میلیون دلار ثبت سفارش کالاهای اولویت ۱۰ انجام می‌شود؛ اما یکی از مسائلی که وجود دارد، موضوع ثبت سفارش کالاهای مربوط به ماده ۱۶ بهره‌وری کشاورزی است که کالاهایی از جمله کنسرو را شامل می‌شود؛ زیرا در ابلاغیه آزادسازی ثبت سفارش کالاهای اولویت ۱۰، ثبت سفارش این کالاها هنوز آزاد نشده است؛ اما در مغازه‌ها و دکه‌های روبه‌روی بیمارستان‌ها نمونه کنسروهایی چون آناناس به چشم می‌خورد که همه قاچاق است. این موضوع در مورد برخی کنسروهای دیگر نیز صدق می‌کند. وی در مورد شکایت برخی از مردم نسبت به عدم انجام ثبت سفارش کالاهای اولویت ۱۰ نیز گفت: این موضوع پیگیری شد، ولی مشکلی وجود ندارد و تنها ممکن است به‌دلیل برخی مشکلات اینترنتی، سایت قطع باشد به همین دلیل مردم تصور می‌کنند در ثبت سفارش مشکل
وجود دارد.