298

کم نیست کسانی که روزگاری بادست خالی برای کسب روزی حلال تلاش کردند و با تحمل شرایط سخت به کارآفرینی شدند که اینک بانی کسب وکار و روزی خیر برای دیگران هستند.

مهران بالان یکی از این افراد به اصطلاح روستایی است که روزی به آدامس فروشی در گوشه و کنار و جاهای شلوغ شهر یاسوج مشغول بود، اما اینک زندگی ۱۸۰ بافنده قالی گبه و گلیم با دستان این مردساعی گره خورده است.

اهل روستای اشکفت سیاه لوداب از مناطق محروم شهرستان بوبراحمد در کهگیلویه وبویراحمد است، سال ۷۶ در حالی که سرگرم فروش آدامس در نمایشگاه صنایع دستی بود، آشنایی با یک غرفه دار صنایع سفال همدانی مسیر زندگی او را تغییر داده است.

مهران که از پارک خوابی و نبود افق روشن فراروی خود خسته شده بود با درخواست فراگیری آموزش در کارگاه یک استاد سفال کار همدانی موافقت کرد و به مدت سه سال راهی همدان شد.

اما قصه آمدن این جوان روستایی به شهر و سرگذشت تلخ و پرفراز و نشیب این هنرمند عرصه تولید صنایع دستی رنجور دیروز و خوشحال امروز خالی از لطف نیست.

مهاجرت ناخواسته مهران به شهر هنگامی کلید خود که سهل انگاری در چوپانی منجر به تلف شدن ۱۲ راس گوسفند و ترس از بازخواست پدر باعث فرار از خانه و مهاجرت به شهر شد.

سرگردانی در شهر، خوابیدن در پارک ها و دیگر جاهای نامناسب ،قطع امید خانه از زنده بودن مهران و گرفتن مجلس ترحیم سرگذشت های شنیدنی از این جوان است که اینک او به عنوان یک مروج فرهنگ کار و کارآفرینی فعالیت دارد.

وی گفت: پس از سه سال آموزش در یک کارگاه سفال در همدان با ۵۰ هزار ریال سرمایه به یاسوج برگشتم ولی اینک نه تنها خودم بلکه اعضای خانواده ۱۱ نفری ما شامل ۵ برادر و ۶ خواهر و تمامی فرزندان آنها به امر صنایع دستی مشغول شده اند.

به گفته وی در کارگاه صنایع دستی او در یاسوج ۲۸ نیروی کار، ۱۸مربی و ۵ منشی مشغول هستند و ۱۸۰ بافنده برای تولید محصولات بافتنی از جمله گلیم به عنوان طرف قرارداد با فعالیت کارگاه او مشارکت دارند.

این هنرمند صنایع دستی خوش ذوق بافت قالی،گبه، گچمه ، گلیم و سفال را از جمله تولید کارگاه خود بیان کرد و گفت:برخی از بافندگان طرف قرارداد این کارگاه هر هفته با تهیه یک گلیم با طول و عرض یک در سه متر بیش از ۵/۳ میلیون ریال درآمد دارند.

وی گفت: صنایع دستی بویژه بافت گبه، گلیم و قالی از درآمد خوبی برخورداراست ولی برخی افراد که توانایی در این عرصه دارند،بیکاری و فقر آنها از نبود انگیزه و تلاش آنها ناشی می شود.

بالان اظهار کرد: دستمزد تولید هر متر مربع گلیم ۳۵۰ هزار ریال است که این میزان درآمد بسیار خوبی برای کسانی است که در این عرصه کار می کنند.

این کارآفرین هنرمند همکاری نکردن برخی دستگاه های اجرایی از جمله شهرداری با وی را برای برپایی نمایشگاه صنایع دستی که گامی در راستای ترویج فرهنگ کار و کارآفرینی است را از جمله مشکلات فعالان این بخش برشمرد و افزود:شهرداری یاسوج برای برپایی نمایشگاه ۱۰۰میلیون ریال از ما مطالبه می کند که این میزان هزینه با درآمد بخش صنایع دستی چندان همخوانی ندارد.

وی به درآمد بطورنسبی ماهانه ۵۰ میلیون ریالی خود اشاره کرد وافزود: درتمامی بخشها کار هست اما کارکردن کردن و کارآفرینی تلاش و همت مضاعف می خواهد.

یک مربی کارگاه این کارآفرین فعال می گوید: این کارگاه نمادی از خلاقیت ، تبلور ذوق و در عین حال تجلی تلاش برای تولید است.

شیوا بخشی افزود: اگر چه در این کارگاه تولیدات مختلف رایج است اما آموزش این کارگاه بیشتر به ترویج طرح گلیم و گلیم نقش برجسته(گچمه ) معطوف شده است .

وی اظهارکرد: دراین کارگاه آموزش نقشه های ترکیبی با تلفیقی از طرح های قدیم و جدید با استقبال جوانان مواجه شده است.

بخشی به ارزش افزوده تولید گلیم با طرح جدید و ترکیبی اشاره کرد وگفت: برخی تولیدات ترکیبی متناسب باطرح ورنگ تا دو برابر قیمت طرحهای قدیمی ارزش فروش دارد.

این مربی با بیان اینکه بخش صنایع دستی با وجود مشکلات خاص خود، تنوع و زیبایی های هنری و درآمدزایی خاص خود را دارد،افزود: حمایت بخش دولتی از بخش صنابع دستی به رونق اشتغال و درآمد زایی فعالان این بخش کمک می کند.

این مربی معتقد است، در شرایطی که برخی کشورها از جمله هندوستان و چین با کپی برداری از تولید صنایع دستی کشور ما کسب درآمد و ارزآوری می کنند باید به سرمایه گذاری در این بخش بیش از پیش توجه شود.

منبع: بویر نیوز