شصت و دومین نشست شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی کهگیلویه و بویراحمد روز سه شنبه با حضور معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری کهگیلویه و بویراحمد،رئیس اتاق بازرگانی، نماینده بانک ها، مسئولان دستگاه های اجرایی و فعالان اقتصادی بخش خصوصی، با دستور کارهای: پیگری مصوبات جلسه قبل و بررسی الگوی کشت در استان با توجه به توپوگرافی و وضعیت بحران آب، در محل سالن جلسات اتاق بازرگانی یاسوج برگزار شد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری کهگیلویه و بویراحمد در این نشست گفت: ۱۳ طرح بزرگ صنعتی در دست ساخت داریم که با بهره برداری از آنها سیمای اقتصادی و صنعتی این استان در سال های آینده دگرگون خواهد شد.
سید حشمت الله صمیمی افزود: سرمایه گذاری ریالی این طرح ها بیش از ۱۴ هزار میلیارد تومان و ارزی آنها یک و هفت دهم میلیارد دلار برآورد شده است.
وی اظهار داشت: از ابتدای شروع این طرح ها تاکنون ۲ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان بصورت ریالی و ۶۱۷ میلیون یورو بصورت ارزی هزینه شده است.
صمیمی عنوان کرد: تاکنون ۹ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان در این پروژه ها هزینه شده است.
وی بیان کرد: در این ۱۳ پروژه بیش از چهار هزار نفر مشغول به کار هستند.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی یاسوج نیز در این نشست با اشاره به نقش بخش تولید در اقتصاد و اهمیت آن در نظام جمهوری اسلامی گفت: با وجودی که بانک مرکزی به بانک ها، دستورات مناسبی برای رونق تولید ابلاغ کرده است اما برخی بانک های کهگیلویه و بویراحمد از اجرای برخی از این دستورات خودداری می کنند.
جبار کیانی پور افزود: یکی از مشکلاتی که واحدهای تولیدی استان با آن مواجه هستند بلوکه کردن بخشی از تسهیلات اعطایی از سوی بانک هاست.
وی اظهار داشت: بانک هایی که اقدام به پرداخت تسهیلات می کنند بخشی از این تسهیلات را به عنوان ضمانت در بانک نگه می دارند که غیرمنطقی و برخلاف دستورات بانک مرکزی است.
کیانی پور عنوان کرد: بانک ها اطلاع دقیقی از مصوبات بانک مرکزی ندارند و از این رو همکاری چندانی با بخش تولید ندارند.
دبیر کمیسیون هماهنگی بانک های کهگیلویه و بویراحمد نیز در این نشست گفت: بانک های استان بیش از ظرفیت قانونی تسهیلات پرداخت کرده اند و از این جهت با مشکل روبرو شده اند.
منصور دانش آموز افزود: بانک ها برای دریافت تسهیلات اعطایی تحت فشار هستند و باید ضمانت کافی برای بازپرداخت این تسهیلات داشته باشند.
در ادامه این نشست با اشاره به کاشت محصولات پرمصرفی مثل برنج، هندوانه، ذرت و سایر محصولاتی کشاورزی به تعریف الگوی مصرف در سال ۷۵ اشاره شد که متاسفانه دستگاه متولی تاکنون اقدامی انجام نداده است.
رضا کاکاوند مدیرکل هواشناسی کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه استان رتبه دهم خشکترین استانهای کشور در سال زراعی جاری بود، گفت: میانگین بارندگی سال زراعی جاری ۱۱۹ میلیمتر بود که بارندگیها ۱۸.۵ درصد کاهش داشته است.
وی با اشاره به تابستان گرم استان افزود: افزایش دما موجب شد گرمترین استان کشور در تابستان امسال باشیم، افزایش ۲.۷ درجهای دما موجب تشدید خشکسالی شد.
کاکاوند با اشاره به اجرای طرح الگوی کشت بخش کشاورزی با توجه به وضعیت بارشها گفت: پاییز امسال بارشها دیرهنگام و کمتر از نرمال است، عمده بارشها در پایان آبان و آذر است و این موضوع مورد توجه کشاورزان قرار گیرد.
وی به سرمازدگی محصولات کشاورزی اشاره و عنوان کرد: با توجه به کاهش بارشها و سرمازدگی بارها توصیه کردیم که کشاورزان محصولات خود را بیمه کنند.
سید اسدالله هاشمی دیگر سخنران این جلسه گفت: چه دلیلی دارد همه منابع آبی استان صرف کشت محصولات ممنوعه و پر مصرفی مثل برنج شود.
مدیرکل محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد افزود: اجرای طرح الگوی کشت موجب حفظ منابع آبی و کمک به کشاورزان میشود.
وی با تاکید بر ارائه راهکارهای عملیاتی برای اینکه در سالهای آینده با این مشکل مواجه نشویم، گفت: از برخی دستگاهها از جمله جهادکشاورزی برای جلوگیری از اجرای طرح الگوی کشت شکایت کردهایم.
وی با اشاره به حفظ محیط زیست با اجرای طرح الگوی کشت گفت: رودخانه بشار خشک شده و این اتفاق جان ۴۰ گونه آبی در این رودخانه را تهدید میکند.
در ادامه محمد محمدی مدیرکل مدیریت بحران کهگیلویه و بویراحمد با تشریح وضعیت بسیار بحرانی کنونی گفت: منابع آبی استان طی دو دهه اخیر تخلیه شده است و ممکن است در تامین آب شرب با بحران جدی مواجه شویم.
وی بیان کرد: سال گذشته و به پیشنهاد استاندار ستاد خشکسالی و سازگار با بیآبی تشکیل شد که ضروری است کشت جایگزین برای محصولات پر مصرف تعیین شود.
در پایان این نشست سید حشمتالله صمیمیدوست با انتقاد از عدم اجرای طرح الگوی کشت توسط سازمان جهاد کشاورزی گفت: دغدغه بخش خصوصی نسبت به وضعیت بحرانی آب قابل تقدیر است. در نشست شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی موارد متعددی مطرح و اهداف مورد نظر محقق شد.
وی بیان کرد: مصوب شود ستاد الگوی کشت در سطح استان فعال و ماهانه تشکیل شود. این ستاد با ستاد تنظیم بازار و کارگروه اقتصاد اشتغال و سرمایهگذاری برابر است.