چهل و نهمین نشست شورای گفت‌‌وگوی دولت و بخش خصوصی به ریاست حسین کلانتری استاندار کهگیلویه و بویراحمد و با دستور کار بررسی مصوبات جلسات گذشته و استفاده از ظرفیت محیط زیست و منابع طبیعی در توسعه پایدار استان برگزار شد.
گفتمان جدید در رویکرد شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی
در ابتدای این نشست جبار کیانی‌پور بر تشکیل پنجره واحد سرمایه‌گذاری در استان تأکید کرد و گفت: بر خلاف گزارش ارائه شده سازمان مدیریت در شورای برنامه‌ریزی و توسعه جذب سرمایه‌گذار در استان ۱.۶ درصد افزایش داشته و نشان می‌دهد در حوزه سرمایه‌گذاری وضعیت استان چندان هم بد نیست.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن یاسوج بر تغییر رویکرد شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی به سمت گفتمان جدید تأکید کرد و گفت: جلسات اقتصادی رویکرد آمار و ارقامی پیدا کرده در حالی که باید ظرفیت استان در بخش‌های کشاورزی، آب، گردشگری و سایر حوزه‌ها شناسایی و جلسات به این سمت بروند تا دغدغه بیکاری در استان حل شود.
رییس اتاق یاسوج در این نشست گفت: بدون شک بخش دولتی و یا دستگاه های متولی محیط زیست و یا منابع طبیعی بدون همکاری و مشارکت بخش خصوصی قادر نیستند از حدود یک میلیون هکتار عرصه زیست محیطی و عرصه های ملی در این استان حراست و صیانت کنند.
جبار کیانی پور اظهار داشت: مهمترین راهکار در این راستا جلب مشارکت بخش خصوصی و ایجاد بستر و زمینه فعالیت خودجوش انها و همچنین به مشارکت طلبیدن مردم و جوامع محلی با ایجاد تعامل مثبت به جای تقابل با آنهاست.
وی تاکید کرد: تجربه و یافته های علمی و تحقیقاتی ثابت کرده که تقابل با جوامع محلی و یا فعالان زیست محیطی همواره به یکی از چالش های پیش رو و بروز خطرات و تنگناهای روزافزون در عرصه های زیست محیطی و حتی افزایش تخریب و نابودی این سرمایه های ارزشمند ملی منجر شده است.
ریس اتاق یاسوج گفت: هم اینک بیش از ۸۰ سازمان مردم نهاد و فعال زیست محیطی در این استان مشغول فعالیت هستند و منابع طبیعی و محیط زیست استان نیز می توانند با جلب مشارکت و همراهی آنها بسیاری از خلاء های موجود در زمینه نیروی انسانی و محیط بانان و یا جنگل بانان خود در عرصه های طبیعی و زیست محیطی را پر کنند.
کیانی پور تصریح کرد: دولت و دستگاه های متولی باید تسهیل گری کنند و با ایجاد مشوق ها و بستر سازی ، مسیر فعالیت و نقش آفرینی بخش خصوصی را بیش از پیش فراهم کنند.
وی همچنین خواستار تشکیل کارگروهی متشکل از سازمان حفاظت محیط زیست ، اداره کل منابع طبیعی ، معاونت اقتصادی و عمرانی استانداری، جهاد کشاورزی واتاق بازرگانی به منظور ایجاد راهکاری اصولی و مدون برای حفاظت از عرصه های زیست محیطی در استان شد.
کیانی پور همچنین ایجاد تشکل های روستایی برای بهره وری از عرصه های منابع طبیعی تحت سازمان حفاظت محیط زیست به صورت یکپارچه، ارائه برنامه و استراتژی مناسب جهت بهره برداری از اراضی ملی و شیب دار، تولید انرژی های پاک و تجدید پذیر خورشیدی و یا بادی با استفاده ازعرصه های در اختیار محیط زیست و منابع طبیعی در سطح استان با نظارت سازمان های متولی وارائه طرح ها و پروژه های مرتبط توسط بخش خصوصی و همچنین اختصاص منابع مالی از محل تسهیلات در حوزه های مختلف را از دیگر راهکارهای مورد نظر در این راستا عنوان کرد.
 
دولت از طرح های پیشنهادی راهگشا درعرصه زیست محیطی حمایت می کند
استاندار کهگیلویه وبویراحمد در همین زمینه با اشاره به رویکرد تعاملی با مردم بویژه جوامع محلی برای کاهش میزان تخریب ها ، حراست و صیانت از منابع طبیعی و زیست محیطی گفت: دولت با آغوش باز از طرح های راهگشا و اثربخش در عرصه زیست محیطی حمایت خواهد کرد.
حسین کلانتری تاکید کرد: دستگاه های متولی از جمله منابع طبیعی و محیط زیست استان نیز موظف به تعامل ، همکاری وهمیاری بیشتر با بخش خصوصی و سازمان های مردم نهاد در این عرصه مهم اقتصادی و حیاتی در استان هستند.
وی بهره مندی از نقش فعال جوامع محلی را یکی از مهمترین، باارج ترین، اثرگذارترین و در عین حال کاربردی ترین برنامه و راهکار در راستای حفاظت و صیانت از منابع زیست محیطی و طبیعی دانست و گفت: رسانه ها و تشکل های مردم نهاد نیز با ایجاد حساسیت، آگاهی بخشی و فرهنگ سازی نقش تعیین کننده ای در جلب و همراهی جوامع محلی با دستگاه ها و نهادهای متولی مربوط به حوزه مسایل زیست محیطی و منابع طبیعی در استان دارند.
وی با استقبال از نقش آفرینی رسانه های جمعی و حتی شبکه های اجتماعی و حساسیت تشکل های مردم نهاد در آگاهی بخشی،اطلاع رسانی و تحریک پذیری جامعه در راستای تخریب حوزه های زیست محیطی بر ادامه همکاری ها و ارائه راهکارهای مناسب از سوی آنها تاکید کرد.
کلانتری همچنین با اشاره به چالش ها و بحران موجود تغییرات آب و هوایی در سطح جهان و کشور ایران، گفت: بدون شک باید برش منطقه ای و استانی مناسبی از همه تهدیدها و خطرات موجود در این راستا تهیه و راهکارهای لازم و کارشناسی نیز برای آن تدوین و ارائه شود.
وی مدیریت صحیح در مصرف منابع آبی برای جلوگیری از بحران های خشکسالی ، استفاده بهینه از حوزه زیست محیطی و منابع طبیعی استان در زمینه اجرای طرح های عمرانی را از دیگر راهکارهای مناسب برای کاهش خطرات و تهدیدهای زیست محیطی و تغییرات آب و هوایی ذکر کرد.
استاندار کهگیلویه وبویراحمد همچنین موضوع آموزش به عنوان یک راهکار زیربنایی در عرصه زیست محیطی و عمومی کردن فرهنگ صیانت از محیط زیست را یادآور شد و گفت: دستگاه ها باید از ایجاد حساسیت ، اگاهی بخشی و مشارکت سازمان های مردم نهاد در این زمینه استقبال کنند.
وی تصریح کرد: رویکرد و راهبرد دولت تدبیرو امید نیز همواره بر حمایت و جلب مشارکت بخش خصوصی و سازمان های مردم نهاد در تمامی حوزه ها بویژه در راستای صیانت از منابع زیست محیطی استوار است.
کلانتری تاکید کرد: شورای گفت وگوی دولت با بخش خصوصی راهبرد و طرحی ابتکاری از سوی دولت تدبیرو امید محسوب می شود که ضرورت و تاکید بیش از پیش این دولت بر هم افزایی ، تعامل و گفتمان سازی و همچنین تقویت ، حمایت و جلب مشارکت بخش خصوصی با رویکردی مبتنی بر رونق تولید و اشتغال است.
 
ظرفیت‌های موجود زیست محیطی، منابع مهم توسعه پایدار هستند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه وبویراحمد نیز بر ضرورت همکاری‌های گسترده رسانه‌ای، اطلاع رسانی عمیق و مشارکت هدفمند و قانونمند مردم در زمینه مسائل زیست محیطی تاکید کرد و گفت: هر میزان هزینه در این راستا، سرمایه گذاری برای آیندگان است.
سید اسدالله هاشمی تصریح کرد: سازمان‌های مردم نهاد (سمن‌ها) با ساختار و شرایط سازماندهی شده بهترین حلقه اتصال بین مردم و سازمان‌های متولی در حوزه مسائل زیست محیطی و منابع طبیعی هستند.
وی با بیان اینکه امکانات و نیروی انسانی از سوی نهادهای متولی برای حفاظت و صیانت از عرصه‌های طبیعی و زیست محیطی به هیچ وجه جوابگو نیست، افزود: بسیاری از تخریب‌ها و چالش‌های این حوزه ناشی از سهل انگاری‌ها و دخالت‌های انسانی است.
هاشمی با اشاره به چالش‌ها و بحران موجود تغییرات آب و هوایی در سطح جهان و کشور ایران، گفت: باید برش منطقه‌ای و استانی مناسبی از همه تهدیدها و خطرات موجود در این راستا تهیه و راهکارهای لازم و کارشناسی نیز برای آن تدوین و ارائه شود.
هاشمی یکی از چالش‌های جدی زیست محیطی در کهگیلویه و بویر احمد را مربوط به تولید، پایش و بازیافت زباله‌ها و موضوع پسماندهای خانگی و صنعتی دانست و افزود: رفع این معضل منوط به اجرای طرح جامع پسماند در شهرهای مختلف استان است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد گفت: گرچه تاکنون مطالعه دقیق و جامعی برای شناسایی گونه‌های گیاهی در استان انجام نشده اما برخی گونه‌های جانوری در این منطقه هم اینک در معرض خطر تهدید قرار دارند.
هاشمی با اشاره به بیش از یکهزار و ۲۰۰ گونه گیاهی معادل ۱۶ درصد گونه‌های گیاهی کل کشور در منطقه حفاظت شده دنا، گفت: ۲۵ درصد گونه‌های دارویی کشور در این منطقه رشد می‌کند.
وی با تاکید بر اینکه ظرفیت‌های موجود زیست محیطی مناطق حفاظت شده و گونه‌های گیاهی و جانوری امروزه از سرمایه‌های اصلی و منابع مهم توسعه پایدار محسوب می‌شوند، خواستار همکاری و اهتمام ویژه مردم، مسئولان و دستگاه‌های مختلف اجرایی برای حفاظت از این منابع ارزشمند شد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد بر ضرورت همکاری‌های گسترده رسانه‌ای، اطلاع رسانی عمیق و مشارکت هدفمند و قانونمند مردم در زمینه مسائل زیست محیطی تاکید دارد و معتقد است: هر میزان هزینه در این راستا، سرمایه گذاری برای آیندگان است.
هاشمی با تاکید بر اینکه پساب‌های خانگی در سطح روستاها نیز سبب آلودگی‌های زیست محیطی، آب‌های سطحی، سفره‌های زیرزمینی و دشت‌های آبخوان شده، بر ضرورت نگاه ویژه دولت برای اجرای طرح‌های دفع بهداشتی فاضلاب در سطح روستاها و همکاری بیشتر دهیاران در این زمینه نیز تاکید کرد.
وی بوته کنی‌های گسترده گیاهان خوراکی و دارویی، افزایش بی رویه شکار گونه‌های جانوری، کاهش محسوس منابع آبی، استفاده‌های بی رویه از سموم در زمینهای کشاورزی به جای مبارزه بیولوژیکی از سوی کشاورزان را از دیگر آسیب‌ها و چالش‌های موجود زیست محیطی در کشور و این استان دانست.
مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد گفت که برخی از چالش‌های زیست محیطی گر چه علل فرا ملی و منطقه‌ای دارند اما بروز بسیاری از این دغدغه‌های جدی ناشی از دخالت‌های انسانی است.
ضرورت تقویت تشکل‌های زیست محیطی
دبیر اجرایی تشکل زیست محیطی «نهضت سبز زاگرس» نیز ضرورت حمایت و تقویت بیش از پیش مسئولان و متولیان امر در حوزه مسائل زیست محیطی و منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد را یادآور شد و گفت که غفلت از این سرمایه ارزشمند انسانی تشدید بحران‌های زیست محیطی را به دنبال دارد.
امید سجادیان یادآور شد که یکی از اهداف و سیاست‌های اصلی این تشکل مردمی ترویج و ارائه آموزش، فرهنگ سازی توام با برنامه‌های احیایی جنگل‌ها در عرصه‌های طبیعی است.
کهگیلویه و بویراحمد دارای ۱۸ تشکل زیست محیطی فعال با حدود هفت هزار و ۲۵۲ عضو است.
سجادیان همچنین از برخی بی مهری ها ، کم توجهی ها و ایجاد موانع از سوی دستگاه های متولی و اجرای در عرصه زیست محیطی ابراز گلایه کرد و گفت: اگر حمایت نمی کنند ، ایجاد مانع نیز نکنند و اجازه دهند تا بخش خصوصی و فعالان این عرصه خود
دبیر اجرایی تشکل زیست محیطی «نهضت سبز زاگرس» با بیان اینکه آموزش طرح کاشت بذر بلوط برای دانش آموزان یکی از مهمترین برنامه های این نهاد مردمی است، گفت که در فصل‌های بهار و تابستان اجرای آن قوت بیشتری پیدا می‌کند.
سجادیان ادامه داد: دانش آموزان و دوستداران طبیعت ضمن مشارکت در کاشت بذر بلوط با فواید جنگل‌ها، گونه‌های بومی منطقه و همچنین روش کاشت صحیح بذرها توسط کارشناسان نیز آشنا خواهند شد.
وی افزود: آموزش معلمان برای مراقبت از بذرهای کاشته شده تا زمان انتقال به عرصه از دیگر اقدامات مؤثر در طرح جنگل کاری توسط این تشکل مردمی زیست محیطی است.
سجادیان با اشاره به طرح «هر مدرسه یک نهالستان» گفت: سالانه این طرح در بیش از ۱۰ مدرسه اجرا می شود.
کاهش سطح و پوشش جنگل‌ها در کهگیلویه و بویراحمد در حالی است که ذخیره گاه‌های جنگلی علاوه بر حفاظت از منابع آب و خاک و کاهش آلودگی‌های ناشی از ریزگردها، سبب ذخیره بیشتر آب می‌شود.
بر اساس نظر کارشناسان میزان ذخیره آب در مناطق دارای پوشش گیاهی و جنگلی ۴۰ برابر زمین‌های بدون پوشش گیاهی است.

۴۰ تشکل مردم نهاد با اداره‌کل منابع طبیعی همکاری می‌کنند
مدیرکل منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد هم در این نشست در واکنش به صحبت دبیر تشکل مردم نهاد نهضت سبز زاگرس مبنی بر اینکه منابع طبیعی به عنوان متولی تبر به دست به دنبال قطع درختان است، گفت: در رابطه با پروژه‌ای که مجوز آن صادر شده و قطع درخت صورت می‌گیرد قانون به منابع طبیعی اجازه داده که مزایده برگزار کند و پول آن وارد خزانه دولت شود.
غلام‌حسین حکمتیان در رابطه با انتقاد دبیر تشکیل نهضت سبز زاگرس مبنی بر قرار گرفتن این تشکل در لیست سیاه منابع طبیعی، افزود: ۴۰ تشکل مردم نهاد در سطح استان با اداره‌کل منابع طبیعی همکاری می‌کنند و هر زمانی که این تشکل نیز به اداره‌کل منابع طبیعی مراجعه کند با او همکاری می‌کنیم.
وی به فعالیت منابع طبیعی در حوزه گیاهان دارویی اشاره داشت و بیان کرد: امسال ۱۸.۵ تن شیرابه آنغوزه استحصال کردیم و سه هزار هکتار از اراضی استان نیز با مشارکت مردم زیر کشت گیاهان دارویی رفته است.

 

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????