به گزارش روابط عمومی اتاق یاسوج صبح امروز پنل اقتصادی«بررسی تاثیر نوسانات ارزی و تورم بر فعالیتهای اقتصادی استان» با حضور دکتر چنگیز هاشمی نایب رئیس اتاق یاسوج، دکتر فیض الله جوزاریان مدیرگروه بخش اقتصاد دانشگاه یاسوج و دکتر مهدی نوری پور معاونت آموزشی دانشگاه یاسوج و با شرکت فعالین اقتصادی بخش خصوصی، دانشجویان و علاقه مندان در سالن جلسات اتاق یاسوج برگزار گردید.
نایب رئیس اتاق یاسوج در ابتدای این نشست اظهار کرد:با توجه به نوسانات نرخ ارز در ماه های اخیر و اثرات آن بر وضعیت کسب و کار استان، واحد پژوهش اتاق یاسوج این پنل را با همکاری دانشگاه یاسوج تشکیل داده است تا با بررسی تاثیر نوسانات نرخ ارز بر تراز تجاری، تولید و اشتغال، تورم و بر تولید واقعی استان، به دنبال پیدا کردن راهکاری برای حل آن باشد.
مهدی نوری پور معاون آموزشی دانشگاه یاسوج در این پنل گفت: با توجه به ویژگی های کشاورزی چندکارکردی که شامل توسعه کشاورزی در کنار سایر بخش های مرتبط است، رونق این بخش از اقتصاد زمینه ساز توسعه کهگیلویه و بویراحمد است.
وی ادامه داد: چندکارکردی بودن کشاورزی به این معناست که کشاورزی دارای کارکردهای مختلفی است که در بخش تولیدی می توان به تولید غذا و الیاف و در کارکردهای غیرتولیدی به عرصۀ ایجاد اشتغال و کسب درآمد، تقویت سرمایه اجتماعی، حفاظت از تنوع زیستی و ژنتیکی، تقویت صنایع روستایی، مظهر مناظر و چشم اندازهای زیبا اشاره کرد.
نوری پور بیان داشت: هدف کشاورزی چندکارکردی، بهره مندی روستاییان و کشاورزان از کلیۀ مواهب بخش کشاورزی است.
مهدی نوری پور اظهار داشت: با توجه به ظرفیت های استان در زمینه منابع طبیعی، گردشگری و گیاهان دارویی در کنار فعالیت های کشاورزی می توان با جذب گردشگر شرایط را برای بهبود وضعیت اقتصادی استان فراهم کرد.
وی بیان کرد: نوسانات اقتصادی اقشار روستایی را بیشتر دچار آسیب کرده و کسب و کارهای خرد و متوسط را با مشکل اساسی روبرو می کند.
نوری پور افزود: برای رونق اقتصادی و افزایش فعالیت بخش خصوصی در روستاها ۸۰ روستا در کشور به صورت پایلوت از معافیت های مالیاتی ویژه برخوردار می شوند.
وی با اشاره به اینکه معافیت های مالیاتی در طول پنج سال آینده به ۴۰۰ روستا خواهد رسید، بیان کرد: توسعه روستایی منفک از توسعه شهری نیست و اولویت اصلی استان، ارتقاء بخش کشاورزی است.
نوری پور عنوان کرد: در بخش کشاورزی چند کارکردی فقط تولید غذا مطرح نیست و در کنار این فعالیت می توان صنعت توریسم را توسعه داد.
وی افزود: گسترش منابعی که برای استان مزیت دارد راهکار مناسبی برای برون رفت از مشکلات موجود اقتصادی و تورم است.
فیض الله جوزاریان مدیر گروه بخش اقتصاد دانشگاه یاسوج نیز در این پنل بیان کرد: یکی ازمهمترین عوامل تاثیرگذار بر نرخ ارز بحث انتظارات است، همه ما اقتصادی رفتارمی کنیم، و خود به استقبال افزایش نرخ ارز رفتیم، با این فرض به استقبال افزایش نرخ دلار رفتیم که بقیه اطلاع ندارند.
فیض الله جوزاری ان گفت: آنچه که امروز دراتاق بازرگانی اتفاق می افتد نقش بین دانشگاه و صنعت است، که دراستان ما این نقش بسیارکم رنگ است .
این اقتصاددان در خصوص وضعیت اقتصادی جامعه گفت: لازم نیست همه ما اقتصاد خوانده باشیم، زیرا ما درجامعه ناخودآگاه به صورت اقتصادی رفتار می کنیم.
فیض الله جوزاریان اظهارکرد: ارز به هرنوع پول خارجی اطلاق می شود، که انواع آن در کشورهای مختلف متفاوت است، هرکشوری برای تعادل در بازار خود نیازمند ارز دیگر کشورها است.
وی تاکیدکرد: نمی توانیم پول را به صورت مبادله ای از کشورهای دیگر بگیریم، فقط می توانیم با واردات و صادرات این ارز را تهیه کرد، وی گفت: دلار روزی ۱۴۰تومان بود که نرخ ارز ثابت بود، که پس از آن شناور نسبی شد و اکنون شناور کامل است.
این اقتصاد دان گفت: مهمترین عوامل بر افزایش نرخ ارزعبارتند از؛ وسعت کشور، و عدم فقیر در یک کشور، و تولیدات اقتصادی.
جوزاریان گفت:اما مهم ترین نکته مقبولیت ارز یک کشور است،که دیگر جوامع چگونه با آن برخورد می کنند، اگر ارز آمریکا ارزش دارد بخاطر این است که مردم به آن ارزش داده اند.
وی در رابطه باتوسعه روستایی افزود: یک چهارم جمعیت کشور روستایی است، که در استان ما این درصد بالاتراست، درنوسانات ارزی اقشار کم درآمد وضعیف آسیب بیشتری می بینندکه بخش خصوصی باید فعالیت کند و سرمایه گذاری های خود را به میان روستائیان و اقشار کم درآمدجامعه بیاورد، بخش خصوصی آنچه را می بیند جیب خودش است.
فیض الله جوزاریان گفت: دربخش صنعت زنجیره های پوششی تولیدکالا و خدمات از این نوسانات ارزی تاثیر پذیرهستند، هیچ بنگاه اقتصادی حاضر نیست بدون توجه به پول و ثروت اندوزی اقدام به کاری کند، برای توسعه یافتگی بایدبه سمت توسعه شهری حرکت کنیم.
این اقتصاد دان در ادامه گفت: یکی ازمهمترین عوامل تاثیرگذار بر نرخ ارز بحث انتظارات است، همه ما اقتصادی رفتارمی کنیم، و خود به استقبال افزایش نرخ ارز رفتیم.
وی تاکیدکرد: با این فرض به استقبال افزایش نرخ دلار رفتیم که بقیه اطلاع ندارند، و بقیه هم باهمین فکر جلو رفتند، و فروشنده ها هم نیز باتوجه به این واکنش ها قیمت هارا بالا بردند.
وی با اشاره به اهدای جایزه نوبل اقتصاد به ولتر گفت: بیشترمردم به صورت جمعی و گله ای رفتارمی کنند هر چند این یک بی احترامی بود، اما جایزه نوبل به اوتعلق گرفت.
متخصص حوزه مسائل اقتصادی بیان کرد: رفتارگروهی که پایه و اساس درستی ندارد، سبب بسیاری از مسائل می شود، که یک اثر روحی و روانی ایجاد می کند، مسئولین نتوانستند بازار را کنترل کنند، و این سبب شد که همه چیز گران شود.
چرا نرخ ارز پایین آمده است؟
وی خاطر نشان کرد: ما بدون اینکه خود بدانیم درحال بازی کردن هستیم، مردم خود انتظار داشتند، که قیمت دلار در۱۳آبان افزایش پیداکند اما بانک مرکزی باسیاست گذاری های خود ازاین افزایش جلوگیری کرد.
جوزاریان گفت: اگردولت رسیدگی کند، و مسئولین اعتمادمردم را به وسیله سرمایه گذاری بالا ببرند، وضعیت بازار متعادل می شود، قیمت متعادل دلار باید بین ۶تا۷تومان باشد.
جوزاریان اظهار کرد: یکی از مسائل ساده برای دولت و تامین بودجه مورد نظر خود قیمت ارز است، ۴۸کشور دنیا واحد پولی خود را تغییر دادند که در بعضی مواقع بسیار موفق بوده است به طوری که میانگین کاری در ژاپن ۱۳ساعت کاری است و هدف آن ها پیشرفت کشورشان است، درحالی که در کشور ایران وقت کاری دربعضی ادارات ۴۸دقیقه است.
وی گفت: باید شفاف سازی شود، مزایای بالارفتن قیمت هابهره وری استفاده ازامکانات به اجبار بهبودیافته است.
این اقتصاد دان تاکیدکرد: این معضلات چگونه باید حل شود؟اثر مقیاس به ما اجازه نمی دهد، سرمایه گذاری کنیم، به دلیل هزینه حمل و شهر کوچک و بازار کم سرمایه گذار از ادامه راه مایوس می شود.