پیش از ظهر شنبه ۳۱/۳/۹۳ ششمین جلسه کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی,صنایع,معادن و کشاورزی یاسوج در سالن جلسات اتاق برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی اتاق یاسوج ، هوشنگ جهانبخش مدیر تعاونی روستایی استان، فرخ افتخاری از اداره تنظیم بازار جهاد کشاورزی، الله بخش حسینی رئیس اتحادیه تولیدات باغی و زراعی، ظفر پور رئیس نظام صنفی کارهای کشاورزی و منابع طبیعی استان، جبار کیانی پور رئیس اتاق یاسوج، رئوفی پور عضو کمیسون، رفیعی عضو کمیسیون و کیهان ایمانی رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق یاسوج در این نشست حضور داشتند.
در ابتدای این نشست کیهان ایمانی رئیس کمیسون کشاورزی اتاق به دستورالعمل این جلسه اشاره کرد و افزود: مشکلات مربوط به تولید، بازاریابی و فروش محصولات کشاورزی در استان کهگیلویه و بویراحمد موجب شده است کشاورزان استان ضرر و زیان های بسیاری را متحمل شوند.
ایمانی تصریح کرد: استان کهگیلویه و بویراحمد قابلیت های فراوانی در زمینه های مختلف کشاورزی دارد که اگر به آنها پرداخته شود در اقتصاد استان نقش چشمگیری خواهند داشت. وی افزود: به عنوان مثال عسل استان از مرغوب ترین عسل های منطقه است که اگر در زمینه صادرات آن به شکلی کارشناسی و حرفه ای کار شود و مشکلات سد راه آن برداشته شود می تواند درامدی چشمگیر برای استان داشته باشد.
در ادامه منوچهری مشاور کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی یاسوج اظهار داشت: بحث بسیار مهمی که هر ساله در زمینه بخش کشاورزی وجود دارد موضوع مشکلات فروش تولید محصولات زراعی و باغی می باشد این مشکل باعث شده که کشاورزان استان دچار زیان شدیدی شوند.
محمد امین منوچهری تصریح کرد:برای حل این مشکلات در آینده باید بررسی شود آیا تولیدی که در زمینه کشاورزی در سطح استان صورت می گیرد بر اساس برنامه ریزی جهاد کشاورزی است یا تصمیم خود کشاورز است که این محصول را تولید کند و آیا برنامه ریزی برای بازاریابی این محصول انجام شده و دیدگاههای صادراتی بر این محصول وجود دارد. منوچهری ادامه داد: مثال بارز کاشت غیر اصولی تولیدات کشاورزی بحث کاشت هندوانه در استان است،امیدواریم در این جلسه به نتایجی برسیم که بتوان برای سال های آینده برنامه ریزی شود تا ضرر و زیان امسال این کشاورزان در سال بعد تکرار نشود.
جبار کیانی پور رئیس اتاق یاسوج نیز در این نشست سیاست گذاری در زمینه محصولات کشاورزی را از مهمترین بخش ها در حوزه ی تولید و فروش محصولات کشاورزی دانست و افزود:ایا مسولان جهاد کشاورزی ما برنامه ای صحیح و مدون برای کاشت محصولات جالیزی تدوین کرده اند؟ وی ادامه داد: عدم برنامه ریزی علمی دقیق و صحیح باعث شده است بخش خصوصی ضرر و زیان شدیدی در بخش جالیزی کاری متحمل شود.
کیانی پور ادامه داد: با توجه به بحران آب در کشور و مسئله کمبود آب باید برنامه ریزی شود که فقط برای محصولاتی که توجیح اقتصادی داشته باشند از آب های زیرزمینی استفاده شود.
رئیس اتاق یاسوج تصریح کرد:کمیسیون کشاورزی اتاق یاسوج از این پس به صورت جدی به مسئله آب خواهد پرداخت و این کمیسیون را با بخش آب تلفیق خواهیم داد تا در کمیسیون کشاورزی و آب به مسئله بررسی کشت های اصولی با توجیه اقتصادی پرداخته شود.
کیانی پورضمن اشاره به خسارات وارده به جالیزکاران استان در سال زراعی جاری، سازمان جهاد کشاورزی را در خصوص این موضوع پاسخگو دانست و افزود: سازمان جهاد کشاورزی نباید اجازه کاشت محصولی را که توجیه اقتصادی ندارد به کشاورزان استان بدهد چرا که این موضوع باعث شده است به کشاورزان استان در کاشت محصولی مانند هندوانه میلیاردها تومان زیان خسارت وارد شود.
الله بخش حسینی رئیس اتحادیه تولیدات باغی و زراعی نیز در این نشست اظهار داشت: در آینده نزدیک ما با معضل بزرگی به نام “ماندن محصولات جالیزی روی دست کشاورزان” مواجه خواهیم بود و متاسفانه راهکارهای سال های پیش برای پیشگیری از این اتفاق به کار گرفته نشده است.
حسینی ادامه داد: برای هر هکتار هندوانه حدود ۹ میلیون تومان هزینه می شود و متاسفانه ۳۰ % از اراضی آبی شهرستانهای گرمسیری استان زیر کشت این محصول رفته است، و به زودی شاهد خسارت های فراوان برای کشاورزان این مناطق خواهیم بود.
هوشنگ جهانبخش رئیس تعاونی روستایی استان نیز که در این نشست حضور داشت به نبود متولی فعالیت های کشاورزی بخش خصوصی در استان اشاره کرد و افزود: متاسفانه در استان به جز جهاد کشاورزی نهاد دیگری در این بخش وجود ندارد به همین خاطر در نظر داریم به زودی نظام صنفی کارهای کشاورزی و منابع طبیعی را راه اندازی کنیم تا فعالین این بخش یک مرجع برای انجام کارهایی مانند صدور پروانه داشته باشند. وی مهدی ظفر پور را به عنوان رئیس این نهاد جدید در استان معرفی کرد و افزود امیدواریم با برنامه ریزی های او و همکارانش در نظام صنفی کارهای کشاورزی و منابع طبیعی بخشی از کمبودات و مشکلات کشاورزان برطرف گردد.
رئیس تعاونی روستایی استان تصریح کرد: بحث کاشت هندوانه و خسارت های وارده به کشاورزان مشکلی است که تنها مختص استان ما نیست و در بخش های دیگری از کشور نیز اتفاق افتاده است. وی بروز این چنین خساراتی را ناشی از نبود برنامه ریزی دانست و افزود: کشاورزان بدون سیاست گذاری و پرداختن به حاشیه سود و مزیت های نسبی تولید به کاشت هندوانه روی می آورند که این موضوع موجب خسارت های فراوانی به انان شده است.جهانبخش سیاست اصلی دولت را در حمایت از کشاورزان، خرید تضمینی محصولات استراتژیک دانست و افزود متاسفانه هندوانه جزو این محصولات استراتژیک نیست. جهانبخش خاطرنشان کرد: برنامه ما در تعاونی روستایی تقویت بخش خصوصی و نهاد ها و تشکل های غیر دولتی در بخش کشاورزی است.
در این نشست که بیش از ۳ ساعت به طول انجامید مصوب شد بخش “آب” به مجموعه فعالیت های کمیسیون کشاورزی اتاق یاسوج اضافه شود. همچنین مقرر شد اتحادیه باغداران، صیفی کاران، و تولید کنندگان گیاهان زینتی استان برآورد میزان زیان دهی جالیزکاران استان را در سال زراعی جاری محاسبه و به دبیرخانه کمیسیون تحویل نمایند.
در خصوص بررسی راههای کمک به کشاورزان خسارت دیده نیز مصوب گردید در جلسه آتی شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی مشکلات پیش آمده برای جالیزکاران و امکان استمهال وام های زیان دیدگان به عنوان دستور کار مطرح شود.
همچنین مصوب شد جهاد کشاورزی استان برنامه مدون خود را در خصوص دستورالعمل های آتی آن سازمان برای کشت و زرع محصولات غیر استراتژیک ( مشخصا جالیزی) و جلوگیری از خسارت مجدد در سالهای آتی و همچنین وجود تمهیدات لازم برای جبران ضرر و زیان کشاورزان خسارت دیده امسال، در کارگروه توسعه کشاورزی ارائه نماید.