همایش مدیریت بحران آب (تغییر اقلیم، آب و محیط زیست) با حضور سخنرانان ملی و استانی و با حضور مدیران و کارشناسان اداری، تشکل ها، دانشگاهیان، کشاورزان، فعالین اقتصادی و… در اتاق یاسوج برگزار شد.
جبار کیانی پور در همایش مدیریت بحران آب «تغییر اقلیم، آب و محیطزیست» که با حضور پرفسور عزتالله رئیسی اردکانی و محمدصادق حمیدیان جهرمی در اتاق بازرگانی یاسوج برگزار شد، بابیان اینکه آب مساوی است با زندگی، اظهار کرد: سهم ناخالص داخلی با بهای آب مصرفی متناسب نبوده، که بسیاری از عوامل آن رفتار پوپولیستی و نامناسب ما بوده که امروز آب به یک چالش جدی تبدیلشده است.
کیانی پور با اشاره به حفر چاههای عمیق و غیر عمیق برای آب کشاورزی شده است، افزود: اگر در بخش کشاورزی که تأمینکننده محیطزیست پایدار است تلاش کرده بودیم و برنامهای جدی وجود داشت امروز شاهد خالی شدن سدها، تالابها، تخریب محیطزیست و مهاجرت روستاییان به شهرها نبودیم.
وی بیان داشت: سو مدیریت، فساد و نبود برنامهریزی مناسب فرهنگی عوامل تأثیرگذار در چالش آب بوده است، که باید مطالعهای دقیق در خصوص چگونگی بهینهسازی مصرف آب در استان داشته باشیم.
کیانی پور اظهار کرد: به بهای آب مصرفی باید فکر کرد و متأسفانه الگوی مصرف آب در استان افزایشیافته است، که باید برای بهینهسازی مصرف آب چارهای اندیشید.
رئیس اتاق بازرگانی یاسوج اظهار داشت: تا زمانی که مردم نبود آب را بهصورت جدی لمس نکنند، مدیریت در مصرف آب شکل نمیگیرد.
کیانی پور هدف از برگزاری این همایش را ایجاد حساسیت در مصرف آب دانست، و گفت: این همایش شاید تلنگری در بدنه جامعه و مدیریت بحران در استان باشد قبل از اینکه دیر شود.
عزیز فیلی معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار نیز در این همایش اظهار کرد: در گذشته برای ساخت یک سد منابع مشخصی تعریف میشد و ساخت یک سد ۱۸ ماه به طول میانجامید اما در سالهای اخیر محدودیتهای بودجهای و اعتباری احداث پروژهها را دچار مشکلاتی کرده است.
معاون امور عمرانی استاندار کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: برخی سدها در کشور مانند سد کارون به دلیل منابع محدودیت اعتباری ۱۸ تا ۲۰ سال به طول میانجامد و همین امر منجر به طولانی شدن پروژهها شده است.
وی با اشاره اینکه کهگیلویه و بویراحمد وارد دوره تنش آبی شده افزود: بیشتر از اینکه به فکر کار کردن و به اتمام رساندن پروژهها طی این سالها باشیم به مسائل حاشیهای پرداختیم و زمان را از دست دادیم.
این مسؤول بیان کرد: با توجه به بحران پیش آمده در حوزه آب، اولویت استان در سال جاری توجه به پروژههای در این حوزه و به سرانجام رساندن طرحهای تکمیلی است و از پروژههای توسعهای عمرانی صرفنظر میکنیم.
فیلی عنوان کرد: امسال ۵۰ درصد منابع اعتباری کشور کاهش پیدا کرده و با وجود این محدودیت منابع چارهای جز سوق دادن طرحها به سمت طرحها و منابع آبی نداریم.
وی گفت: در برخی استانها مانند سیستان و بلوچستان بحران آب شدید وجود دارد و در سایر استانها نیز این زنگ خطر به صدا درآمده لذا باور کنیم که کهگیلویه و بویراحمد نیز با بحران مواجه است لذا از پیشنهادها در راستای رفع این بحران استقبال میکنیم.
در ادامه همایش محمدصادق حمیدیان جهرمی رئیس کمیسیون کشاورزی و آب اتاق بازرگانی شیراز گفت: بحران آب قابل حل است و این مشکل بزرگ بیشتر ریشه در مسائل سیاسی و اجتماعی دارد، هر جایی که تکنولوژی برای رفع مشکلات به کمک آمد سعی کردیم آن را سیاسی کنیم.
وی با اشاره به اینکه عدم هماهنگی مدیران بحران آب را حل نمیکند، گفت: کاهش کیفیت آب زنگ خطر بزرگی است که باید مورد توجه مسؤولان قرار گیرد، ما در کشور دچار روند کاهش کیفیت آب شرب هستیم.
رئیس کمیسیون کشاورزی و آب اتاق بازرگانی شیراز تصریح کرد: شور شدن آب فرآیندی است که موجب کاهش کیفیت آب میشود و در شهر دهدشت استان کهگیلویه و بویراحمد این فرآیند را شاهد هستیم.
عزت الله رئیسی اردکانی روز چهارشنبه در همایش مدیریت بحران آب در اتاق یاسوج، اظهار داشت: کمبود آب حل شدنی است نباید به دنبال مقصر بود بلکه باید راه حل مناسب پیدا کرد.
وی افزود: علل مشکل آب در سه مقوله خشکسالی، تغییر اقلیم و برداشت بیش از حد آب تجدید پذیر(اضافه برداشت) بررسی شده که در آن خشکسالی و تغییر اقلیم طبیعی بوده و نمی توانند عامل اصلی مشکل آب باشند.
رئیسی اردکانی بیان کرد: استفاده بیش از حد از منابع زیرزمینی (اضافه برداشت) سبب خشک شدن یا کاهش آب چاه ها، قنوات و چشمه ها و رودخانه ها، بحران آب در سال های خشکسالی، افزایش هزینه سرمایه گذاری و کاهش کیفیت آب خواهد شد.
وی عنوان کرد: اساسیترین روش حل کمبود آب نصب کنتورهای هوشمند است که به وسیله آن اعمال مدیریت در منابع آب، کاهش یکسان برای همه چاهها برای حل بحران آب و امکان بکارگیری روشهای صرفهجویی خواهد شد.
پدر علم هیدروژئولوژی ایران تصریح کرد: جیره بندی آب درسال های خشکسالی روش علمی متداول در جهان است.
وی افزود: مشکل آب با پول حل نمی شود و سودجویانی که آب را به هدر می دهند باید با کاهش سهم آن ها در آب جریمه شوند.
رئیسی اردکانی ابراز داشت: بخشی از بحران آب ناشی از عوامل اجتماعی است که عدم هماهنگی و همکاری بین مدیران علل اصلی اجتماعی بحران آب هستند.
وی با اشاره به تنش آبی در کهگیلویه و بویراحمد، تصریح کرد: ایران از۸۵ درصداز میزان آب تجدید پذیر خود استفاده می کند که این آمار تکان دهنده و نامطلوب است.
پدر علم هیدروژئولوژی ایران تصریح کرد: هدر رفت آب از طریق ضایعات محصولات کشاورزی در ایران ۳۵ درصد است که حدودا ۶۴۰ هزار میلیارد ریال ارزش ضایعات مصرف کشاورزی بوده که دور ریخته می شود و به طور خاموش این پول هدر داده می شود.
وی گفت: ۶ شهر این استان از جمله یاسوج، لیکک، دیشموک، سوق، باشت و مادوان با مشکل آب آشامیدنی مواجه هستند.
پدر علم هیدروژئولوژی ایران عنوان کرد: پنجمین استان متاثر از بحران آب در کشور کهگیلویه و بویراحمد است.
وی بیان کرد: آب دشت امامزاده جعفر در میان ۱۵ دشت این استان، بیش از بقیه دچار افت شدید شده است.
علی داودیمهر مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان در این همایش با ارائه سیمایی از منابع آب در استان گفت: میانگین بارندگی استان در دراز مدت ۴۵ سال تا امروز چهارشنبه ۶ تیر ۶۵۷ میلیتر است و میانگین بارش در سال زراعی امسال ۳۵۰ میلیمتر بوده که نسبت به بارندگی ۴۴۳ میلیمتری مدت مشابه سال گذشته کاهش ۳۲ درصدی را شاهد هستیم.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: دو مورد سد کوثر با حجم ۵۸۰ میلیون مترمکعب و سد شاه قاسم با حجم مخازن ۹ میلیون متر مکعب و مجموع ۵۸۹ میلیون متر مکعب در استان وجود دارد، حجم تنظیمی این سد ۴۳۸ میلیون مترمکعب است که از این میزان ۱۸۰ میلیون مترمکعب آن مختص آب شرب بخشی از استانهای خوزستان، فارس، بوشهر و هرمزگان است.
داودیمهر تعداد طرحهای تغذیه مصنوعی در دست بهرهبرداری استان را ۶ مورد عنوان کرد و افزود: حجم این تعداد طرح مصنوعی در دست بهرهبرداری ۱۷ میلیون مترمکعب در سال است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد افزود: میزان برداشت آب از منابع زیرزمینی ۱۸۸ میلیون مترمکعب و برداشت آب سطحی و چشمهها، ۴۵۳ میلیون مترمکعب است.
وی در ادامه به تعداد چاههای مجاز در سطح استان اشاره کرد و گفت: از تعداد ۳ هزار و ۳۸۹ حلقه چاه مجاز ۲۵۰۰ حلقه در مدار بهرهبرداری و مابقی غیرفعال هستند.
داودیمهر بیان کرد: تعداد چاههای غیرمجاز یک هزار ۲۷۹ حلقه بوده که نسبت به مسدود کردن ۲۷۰ حلقه اقدام کردیم و از تعداد مانده ۱۰۰۹ حلقه چاه غیرمجاز دیگر ۱۳۹ حلقه مربوط شرب بوده است که همزمان با تشکیل پرونده اقدام به حفر چاه کردیم در نتیجه چاههای غیرمجاز واقعی در استان ۸۷۰ حلقه است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای به اقدامات در راستای رفع بحران آب اشاره کرد و گفت: مطالعه و اجرای حدود ۲۵۰ طرح و پروژه با اعتبار بالغ بر ۳۰۰ میلیارد ریال با اهداف مختلفی از جمله تامین آب کشاورزی، شرب، صنعت، تامین برق، تقویت منابع آب زیرزمینی از اقدامات صورت گرفته در راستای رفع بحران آب است.
این مسؤول عنوان کرد: در سال جاری حدود ۶۰ پروژه در قالب ۳۰ طرح از محل اعتبارات ملی و استانی در دست اقدام است که از مجموعه این پروژهها میتوان به پروژه سد تنگ سرخ، تامین آب شرب شهر لیکک، تامین آب شرب ۴ شهر دهدشت، سوق، لنده و چرام و ۳۵۰ روستای مسیر و حومه از سد کوثر و تامین آب اراضی دهدشت غربی اشاره کرد.
داودیمهر اضافه کرد: با تکمیل مطالعه و اجرای کلیه طرحهای در دست اقدام در صورت تامین اعتبارات مورد نیاز علاوه بر مهار و استحصال حدود ۵۰۰ میلیون متر مکعب از آبهای منطقه، حدود ۵۰ هزار هکتار از اراضی دیم به آبی تبدیل و بخشی از نیازهای استان در حوزه شرب و صنعت تامین میشود.